Macchiarini fälls för forskningsfusk

Kirurgen Paolo Macchiarini och flera andra forskare vid Karolinska institutet (KI) fälls för att ha förfalskat och fabricerat uppgifter i två forskningsartiklar, rapporterar Läkartidningen.

Paolo Macchiarini dömdes i somras till fängelse. Arkivbild.

Paolo Macchiarini dömdes i somras till fängelse. Arkivbild.

Foto: Magnus Andersson/TT

Vård2023-10-07 03:03

Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (Npof) meddelar i två separata beslut att forskarna gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning.

Macchiarini och två andra KI-forskare fälls i det ena fallet för en artikel i tidskriften Lancet 2014.

Artikeln behandlar en tuberkulossjuk kvinna som genomgick en luftrörsoperation i Barcelona 2008. Npof anser bland annat att relevanta uppgifter utelämnats och att tre figurer i den aktuella artikeln inte visar det som forskarna påstår.

Kirurgen och en av forskarna fälls också för en artikel i Biomaterials 2012, skriver Läkartidningen. Även ytterligare två KI-forskare fälls, medan sex andra frias.

Biomaterials-artikeln tar upp den första av de tre luftrörsoperationer som Macchiarini i somras dömdes till 2,5 års fängelse för.

Npof konstaterar i sitt beslut att forskarnas beskrivning av operationen – som gjordes på Karolinska universitetssjukhuset 2011 – som lyckad och utan allvarliga komplikationer är falsk.

"Att på detta sätt hitta på uppgifter och dokumentera dem som om de vore riktiga utgör fabricering", skriver nämnden, enligt Läkartidningen.

Fakta: Fallet Macchiarini

Hösten 2010 anställdes kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor vid Karolinska institutet (KI) och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset (KS).

Året därpå utförde han världens första transplantation av en syntetisk luftstrupe preparerad med benmärgsceller. Den banbrytande operationen fick stor uppmärksamhet. 2011 till 2012 opererades ytterligare två patienter med syntetisk luftstrupe på KS.

Samtliga patienter avled senare.

Macchiarini dömdes i juni i år i Svea hovrätt till 2,5 års fängelse för tre fall av grov misshandel. Domen har överklagats till Högsta domstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!