LSS-boende inlåsta – minister avkrävs svar

Övervakning, avlyssning och även fasthållning – på 80 av 90 granskade LSS-boenden i landet upptäckte Inspektionen för vård och (Ivo) brister. Flera organisationer kräver nu att regeringen agerar.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Arkivbild.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani / TT

Vård2023-10-09 20:38

Enligt Ivo övervakas och avlyssnas boende på olika sätt, allt från larmade dörrar till titthål in i lägenheter. Dessutom saknas kunskap bland både personal och de som ansvarar för LSS-boendena.

– I viss mån är det institutionsliknande verksamheter vi kommer ut till, har Lars Rahm, enhetschef på Ivo, tidigt sagt till TT.

Organisationen FUB, som arbetar för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning har tillsammans med Autism Sverige skrivit brev till socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M). Där upprepar man bland annat tidigare krav på ett nationellt kompetenslyft för just LSS. Man vill även se ett nationellt kompetenscentrum för intellektuell funktionsnedsättning och autism.

– Det är ett stort svek mot den lilla grupp utsatta människor som har svårt att föra sin egen talan, sade FUB:s ordförande Anders Lago i samband med att rapporten publicerades.

FUB och Autism Sverige vill se ett möte med ministern för att kunna diskutera frågan vidare.

Det var i slutet av september som Inspektionen för vård och omsorg presenterade granskningen som visade på brister hos 80 av 90 LSS-boenden.

Ivo konstaterade att en stor andel personer som bor i gruppbostäder inte får sina rättigheter att leva som andra uppfyllda.

Fakta: Kort om Ivo:s tillsyn

Inspektionen för vård och omsorg har granskat gruppbostäder med särskild service för vuxna enligt LSS runtom i landet och undersökt huruvida personer på boende utsätts för otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder.

Man har dels skickat ut enkäter till personal och ledning i de 5 271 bostäder med särskild service enligt LSS samt till anhöriga eller legala företrädare.

Ivo fick in 15 270 enkätsvar från föreståndare och personal samt 2 562 enkätsvar från anhöriga och legala ställföreträdare från 3 206 gruppbostäder i 273 kommuner.

Utifrån svaren har man gjort en riktad tillsyn på 90 boenden varav man funnit brister på 80. Hos två tredjedelar av verksamheterna handlar bristerna om otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder, exempelvis rörelseövervakning med larm, lås som begränsar boendes rörelser och inlåsning.

Ivo konstaterar att en stor andel personer som bor i gruppbostäder inte får sina rättigheter att leva som andra uppfyllda.

Man bedömer även att kommuner och privata aktörer inte har säkerställt att ledning och personal på boendena har tillräcklig kompetens.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!