Dog efter missade vårdrutiner – personal anmäls

En patient som vårdades på avdelning i Västernorrland avled efter att sjukvården missat att kontrollera och reagera på sjunkande värden. Både händelsen och personalen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver regionen på sin hemsida.

Händelsen ska utredas av Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.

Händelsen ska utredas av Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vård2023-10-13 21:15

Två anmälningar skickas in till Ivo: en om händelsen i sig enligt lex Maria och en om "medarbetare som kan utgöra en risk för patientsäkerheten", skriver regionen.

Händelsen inträffade under första halvåret 2023. Patienten i fråga hade nyligen legat inne för vård och skickats hem, men låg vid tillfället inne på avdelning igen.

Under sjukhusvistelsen avvek patientens vitalparametrar – samlingsnamn för exempelvis blodtryck, puls och temperatur – vid flera olika tillfällen. Men enligt en internutredning brast personalen i att mäta, dokumentera och agera på de avvikande värdena.

Sjukhusets internutredning har avslöjat brister i kontrollen av vitala värden, samt i kommunikationen och informationsgångarna. Ansvarig läkare kontaktades inte när tillståndet försämrades.

Det är inte säkerställt att dödsfallet hade kunnat undvikas med följda rutiner, men bristerna bedöms vara av så allvarlig karaktär att händelsen ska anmälas enligt lex Maria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!