Svensk skolsatsning bricka i vapenaffärer

Svenska friskolekoncernen Kunskapsskolan driver med hjälp av Saab en skola i Saudiarabien och har liknande planer i Förenade Arabemiraten. Skolorna skulle vara del av ett motköp till Saabs vapen­försäljning, enligt Aftonbladet.

Kunskapsskolan driver en skola i Saudiarabien och har planer på fler satsningar i Mellanöstern. Arkivbild.

Kunskapsskolan driver en skola i Saudiarabien och har planer på fler satsningar i Mellanöstern. Arkivbild.

Foto: Marko Säävälä/TT

Vapenhandel2023-10-24 09:02

Förutom grundskolor och gymnasier i Sverige driver Kunskapsskolan genom bolaget Kedtech Holding en skola i Jidda i det ärkekonservativa och auktoritära Saudiarabien. Vapentillverkaren Saab äger 23 procent av Kedtech, som även har planerat att starta skolor i Bahrain, Libyen och Förenade arab­emiraten, rapporterar Aftonbladet.

Skolorna skulle också fungera som brickor i vapenaffärer, bekräftar Kunskapsskolan för tidningen. Sveriges tidigare ambassadör i Förenade arab­emiraten, Henrik Landerholm, berättar att han försökte hjälpa Kunskaps­skolan, Saab och Kedtech med en skol­etablering i landet, också som en del i vapen­affärerna.

Motköp

Motköp används ofta i samband med försäljning av krigsmateriel i syfte att stärka det köpande landets ekonomi, enligt Landerholm. Fenomenet är dock kontroversiellt och beskrivs av experter som ett ”svart hål” i vapen­industrin som det är svårt att få insyn i, skriver Aftonbladet.

Ännu har ingen skola öppnat i Förenade Arabemiraten, men planerna ska fortfarande finnas kvar. Aftonbladet frågar Kunskapsskolans ägare Peje Emilsson om han ser några problem med att skolor och barns utbildning används i vapenaffärer.

– Om man uttrycker det så kan man naturligtvis tycka att det är konstigt. Jag tycker att ju mer man kan få till stånd en bättre utbildning i de här delarna, desto bättre är det, säger han till tidningen.

– Varje land har rätt att ha säkerhets­system. Vi har inte vapen­affärer med Saudi nu, men rätt mycket med Emiraten. Där kan skolorna komma in också. De har ett stort intresse för det.

Han säger också att det inte går in några svenska skolpengar i skolsatsningarna.

"Engagerar oss"

Saab bekräftar att företaget har skjutit in pengar till skolsatsningar i Mellanöstern, men menar att man inte har haft motköp i Saudiarabien.

– Vi stöttar och engagerar oss i olika initiativ runtom i världen som bland annat syftar till att främja intresset för naturvetenskap och teknik bland barn och unga, vilket detta också är ett exempel på, säger presschef Mattias Rådström till tidningen.

På TT:s fråga till skolminister Lotta Edholm (L) hur hon ser på hur svenska skoletableringar som del i vapenaffärer svarar hon:

– Det viktigaste för mig som skolminister är att det svenska skolpengssystemet inte används utomlands. Det ska gå till svenska elever naturligtvis. I övrigt har jag inga kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!