Två månaders regn på ett dygn: "Inte slutregnat"

Regnet i söder ställer till översvämningar och problem i trafiken. Värst drabbat är Linköping som fått 147 millimeter under helgen – och där ser det ut att dra in fler skurar natten mot måndagen. –Det är inte slutregnat än, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Översvämningar har drabbat främst Östergötland och norra Småland. Och mer regn väntas. Arkivbild.

Översvämningar har drabbat främst Östergötland och norra Småland. Och mer regn väntas. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2022-08-28 05:54

Just nu har SMHI en gul vädervarning ute för skyfallsliknande regn i stora delar av Götaland och delar av östra Svealand. Det är osäkert vilka platser som kommer att få mest regn.

– Vi ser att det är ganska stor spridning i det prognosmaterial som vi tittar på, säger Ida Dahlström.

I samband med regnet är det risk för översvämningar. Regnet rör sig österut mot Öland och Gotland under natten. Där väntas det bli riktigt oväder under morgondagen.

– Det är inte bara att det kommer kraftigt regn, utan det kan också vara hårda eller till och med mycket hårda vindbyar.

Blixtnedslag i Växjö

Vädervarningen gäller till och med 15.00 på måndagen, men regnet väntas lämna fastlandet tidigare än så.

– Varningen kommer successivt att släppa med början västerifrån, säger Dahlström.

Helgens kraftiga regnoväder ställde till problem på flera håll redan under lördagen. I Jönköping fick räddningstjänsten rycka ut efter larm om översvämningar i en skola och på flera andra platser, rapporterar Jönköpings-Posten.

På lördagseftermiddagen slog blixten ned på campus i Växjö där det pågick en studentfest. Då skadades 14 personer lindrigt, rapporterar SVT Nyheter Småland. Samtliga kunde lämna sjukhuset under kvällen.

I Västeråsområdet har skyfallen lett till översvämmade källare och stora vattenmängder bland annat på E18, skriver VLT.

Mer regn i Östergötland

Preliminära siffror visar att stationen Linköping-Malmslätt har fått så mycket som 147 millimeter nederbörd under lördagen och söndagen. Vid 13.30 på söndagen stod det klart att det fallit motsvarande två augustimånaders regn på ett dygn i Linköping, uppger SMHI. I det området väntas det ännu mer regn de närmsta timmarna.

– Det fortsätter att regna in över Östergötland och fram till i morgon bitti så kan det fortsatt, på en del håll, också bli några kraftiga skurar till, säger Dahlström.

Vid 14-tiden på söndagen fick Räddningstjänsten Östra Götaland många samtal gällande översvämningar i Linköping och Mantorp, enligt Lennart Ågren som är vakthavande befäl där.

– Det var gator som stod under vatten och det rann in vatten i fastigheter så där fick vi kraftsamla under några timmars tid, säger han.

Fakta: SMHI:s vädervarningar

SMHI: varningssystem bygger numera på färger för olika vädervarningar. De tidigare klass 1-, 2- och 3-varningarna har utgått.

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället, och vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten, och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!