Regnen fortsätter – mattas av under veckan

Regnovädret som satt delar av södra och västra Sverige under vatten fortsätter men mattas av. Varningar kvarstår dock innan ovädret Hans tappar sin kraft mot slutet av veckan. –Höga flöden och översvämningar kan komma i efterhand, säger meteorolog Sofia Söderberg på SMHI.

Översvämningar i Fiskhamnen i Göteborg på tisdagen, efter att Göta älv svämmat över. Stora mängder regn har fallit till följd av ovädret Hans.

Översvämningar i Fiskhamnen i Göteborg på tisdagen, efter att Göta älv svämmat över. Stora mängder regn har fallit till följd av ovädret Hans.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Väder2023-08-08 20:32

Ovädret med stora regnmängder och stormvindar har fört med sig kraftiga översvämningar som raserat vägar, underminerat järnväg och spolat ut avloppsvatten i vattendrag. Regnen fortsätter, även om intensiteten mattas av innan ovädret tappat sin kraft mot torsdag, fredag.

– Det ser ut att successivt dra sig österut, mot nordost i landet, för att till helgen ha klingat av, säger Sofia Söderberg.

Faran inte över

Trots att det mest omfattande regnet är över, kan konsekvenser som höga flöden och översvämningar komma i efterhand.

– Det är väldigt mättat i markerna så vi får ha koll på det, säger Sofia Söderberg.

En regnvarning för främst delar av västra Götaland gäller fram tills mitt på dagen på onsdag, och efterföljs av skurar. De röda hydrologiska varningarna – den högsta nivån – ligger kvar för Hallands län och delar av västra Kronobergs län till och med onsdag.

Orangea varningar för risk för översvämningar är också utfärdade för flera vattendrag, bland dem Harmångersån och Övre Österdalälven.

Vindvarningar för fjällen ligger kvar. I norr, liksom i andra delar av landet, uppstod mängder av strömavbrott när träd föll i den hårda vinden. De fallna trädstammarna gjorde också att många vägar i varierande storlek måste stängas för trafik.

Bajsvatten i Göta älv

Regnet fortsatte på tisdagen att ställa till problem i södra och mellersta Sverige.

Fiskhamnen i Göteborg var täckt av vatten efter att Göta älv svämmat över och eftersom de mindre avloppsverken inte kan hantera mängden regnvatten rann orenat avloppsvatten ut i Göta älv, rapporterade P4 Göteborg.

Göteborgs stad stängde därför sitt upptag av dricksvatten från älven, en åtgärd som inte är ovanlig vid exempelvis stora regnmängder, rapporterar GP.

Även i Sotenäs och och Kungsbacka uppstod liknande problem.

Den norrgående trafiken på E6 i höjd med Kållered stängdes av efter att vägen svämmat över, och senare stängdes även södergående körfält av.

Längre söderut orsakade kraftiga vindar ett strömavbrott i Kungsbacka. Tågtrafiken mellan Borås och Varberg samt Värnamo och Halmstad ställdes in, enligt lokala medier. I Halmstad blockerade ett nedfallet träd E6:an.

Söder om Rättvik i Dalarna har järnvägen stängts av på grund av vattenpåverkan och det har varit översvämningar och lerskred i Rättvik.

Inställd tågtrafik

På Orust pågick strax efter lunch ett sjöräddningsdrama när två segeljollar kantrade. Sjöräddningssällskapet bistod i räddningsarbetet och ingen behövde uppsöka sjukhus.

Tågtrafiken från Sundsvall och söderut är inställd det kommande trafikdygnet, rapporterade P4 Västernorrland.

Destination Gotland, Stena Line, Västtrafik och Polferries ställde in färjeavgångar på grund av den hårda blåsten.

I Bornholm har ovädret orsakat problem för färjetrafiken mellan Ystad och Rönne där båda snabbfärjorna togs ur trafik.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!