Nytt lågtryck fortsätter mot nordost

Lågtrycket som plågat Sverige de senaste dagarna har delats upp i två. Ett av lågtrycken fortsätter nu åt nordost över landet.

Bussen fastnad i på Ugglumsleden i Partille sedan stora mängder regn har fallit till följd av ovädret Hans.

Bussen fastnad i på Ugglumsleden i Partille sedan stora mängder regn har fallit till följd av ovädret Hans.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Väder2023-08-09 21:22

Regn och skurar dröjer sig dock kvar, vilket innebär att det under onsdagskvällen och natten blir fortsatt regn över Götaland och Svealand. Längre norrut blir det delvis skurar som kan få åskinslag, men de varvas med en del kvällssol. Vid södra kusterna och i fjällen kan det bli rätt blåsigt med upp till hårda vindbyar.

Lågtrycket som vållat så stora problem i Sverige delades under onsdagskvällen upp i två delar: en del av lågtrycket förflyttade sig till Norska havet och den andra delen hade sitt centrum vid norra delen av Vänern.

– Det är rätt vanligt att omfattande lågtrycksområden delas upp, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Varmare mot helgen

Dellågtrycket vid Vänern rör sig under torsdagen långsamt åt nordost samtidigt som det "fylls ut", vilket innebär tidvis mycket moln och sammanhängande regn. I Norrland kan det bli lokal åska och på sina håll rikliga regnmängder.

Under fredagen berör regnet främst norra Svealand och Norrland. I söder lättar det alltmer med varierande molnighet och i delar av västra Götaland blir det utrymme för sol.

Mot veckoslutet väntas varmare luft in från sydväst som delvis kan stanna kvar under början av nästa vecka.

Ovädret Hans verkade mattas på flera håll i landet under onsdagen. Men i västra Sverige ställde det kraftiga regnet till stora problem i trafiken med inställda tåg, översvämmade vägar och träd som blockerade framfarten.

Osäker prognos

E6 stängdes av redan i tisdags i höjd med Kållered söder om Göteborg. Trafikverkets prognos vid 18-tiden på onsdagen var att vägen öppnas igen vid midnatt, men prognosen "kan komma att ändras med kort varsel".

Just Kållered är enligt räddningstjänsten det värst drabbade området i Storgöteborg. För Ingemar Evertsson, boende i ett radhus i Kållered, är det inte första gången ett liknande scenario utspelar sig.

– Det är en vanlig översvämning. Det är så här ungefär vart femte år. En del får in vatten under husen, säger Evertsson när TT träffar honom.

Patrik Sönnerstedt, vakthavande befäl på räddningstjänsten i Halland, uppmanade de som kunde att "hålla sig inne". Vid 18-tiden var Räddningstjänsten Storgöteborg ute på sitt sjätte uppdrag i en privatbostad. Det var främst villor i Kungsbacka som drabbats av översvämningar och hade behövt hjälp att pumpa bort vatten.

Flera tågstopp

Det var inte bara E6 utanför Kungsbacka som var täckt av vatten med begränsad framkomlighet som följd. Likadant såg det ut på en rad olika vägar i Hallands och Västra Götalands län. Samtidigt stod tågtrafiken still på flera håll.

Hallandstrafiken meddelade att det var flera stopp på västkustbanan i Halland. Enligt Hallandstrafiken är risken stor att ovädret påverkar trafiken även under torsdagen och alla resenärer uppmanas "se över alternativa resvägar".

På Västtrafiks hemsida noterades 115 pågående trafikstörningar, varav många till följd av ovädret. På flera sträckor hade tåg ställts in och busshållplatser stängts.

Många vägar på andra håll i landet har också skadats. Tågtrafiken i Dalarna och Jämtland har störningar, eller inställd trafik, på flera håll på grund av underminerade eller risk för underminerade banvallar.

Under onsdagen var en röd varning, tretton orange och elva gula varningar utfärdade. För torsdagen finns ingen röd varning utfärdad men oförändrat antal orange och gula varningar. Mättade marker i kombination med regn medför att det är flera hydrologiska varningar som utfärdats.

Ingemar Evertsson, boende i Kållered där stora mängder regn har fallit.
Ingemar Evertsson, boende i Kållered där stora mängder regn har fallit.
Fakta: Varningsnivåer

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället.

Orange varning: Allvarliga konsekvenser för samhället.

Gul varning: Konsekvenser för samhället.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!