Mycket snö väntas – möjlig fara för allmänheten

Kraftiga vindar och upp till tre decimeter snö väntas falla längs delar av Norrlandskusten mellan torsdagen och fredagen. –Det gäller att tänka till innan man beger sig ut på vägarna, säger SMHI:s meteorolog Max Schildt.En orange varning om risk för farliga förhållanden har utfärdats.

Under onsdagen var gula snövarningar utfärdade i stora delar av Götaland, vilket orsakade olyckor och förseningar i kollektivtrafiken. Arkivbild.

Under onsdagen var gula snövarningar utfärdade i stora delar av Götaland, vilket orsakade olyckor och förseningar i kollektivtrafiken. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2022-12-28 07:01

Längs Norrlandskusten har både gul och orange varning utfärdats av SMHI som gäller från torsdagskvällen och in på fredagsmorgonen.

– Ångermanland och Västerbottens kustland upp till Umeå ser ut att få extra kraftigt snöfall. Snömängden som väntas är 2–3 decimeter och dessutom kan det bli väldigt blåsigt. Det kan även leda till dålig sikt och snödrev, säger Max Schildt.

Kan innebära fara

Inom detta område gäller orange varning, vilket innebär att vädret kan medföra allvarliga konsekvenser för samhället och kan innebära fara för allmänheten.

Det gäller att tänka sig för innan man ger sig ut på vägarna i ett område med orange varning, och ställa sig frågan om man verkligen måste köra, säger Schildt.

Den gula snövarningen gäller från Sundsvall till strax norr om Luleå.

Södra Jämtlandsfjällen omfattats av en gul vindvarning natten till torsdagen och nordligaste Jämtlandsfjällen och Lapplandsfjällen från torsdagen och in på fredagen.

Flera trafikolyckor

Under onsdagen var gula snövarningar utfärdade i stora delar av Götaland och ovädret orsakade olyckor och förseningar i kollektivtrafiken.

– Det har varit fler mindre olyckor, lite avåkningar men inga allvarligare olyckor och inga allvarliga skador, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen Väst.

I Jönköping och Göteborg ställdes flera busslinjer in under onsdagen på grund av halkan.

Regn och snö

Vädervarningarna i Götaland löpte ut under onsdagseftermiddagen efter att nederbörden mattades av. Under kvällen kommer mildare luft in över Götaland, vilket innebär att det kan bli dimmigt.

– Regn drar in över västkusten under natten och sprider sig vidare till resten av Götaland och övergår till snö över Svealand, säger Max Schildt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!