Kylan här för att stanna – varning för snö

Ett lågtryck har pressat tillbaka våren efter den senaste tidens glädjetemperaturer. Nu härskar återigen ostadigt väder, utan någon värme i sikte. SMHI varnar till och med för snö i mellersta Sverige.

SMHI varnar för att det kan falla 5–10 centimeter snö i delar av mellersta Sverige under måndagskvällen och tisdagen. Arkivbild.

SMHI varnar för att det kan falla 5–10 centimeter snö i delar av mellersta Sverige under måndagskvällen och tisdagen. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Väder2023-04-24 20:12

– Vi har gått över från det här sköna högtrycksläget med soligt och varmt, till en period med ostadigt väder, säger SMHI:s meteorolog Angelica Lundberg.

Stockholm, Göteborg och Malmö väntas få som mest 7–9 plusgrader under kommande dagar, samtidigt som temperaturerna i Mora, Östersund, Umeå och Luleå får runt 2–6 plusgrader, enligt prognosen.

Vädret är dock helt normalt för säsongen.

– April är en månad som ofta har otroligt svängigt väder med både varma och kalla perioder. Ibland spricker det upp, och om man hamnar i lä kan man sitta och ha det riktigt skönt i solen, men rätt vad det är drar det in någon regnskur som också kan ha snöblandat regn i sig, säger Lundberg.

Boven i dramat är ett lågtryck som dragit in från Atlanten, och som sakta rör sig vidare österut.

– Just nu ser vi ingen riktig värme i tiodygnsprognoserna, det blir bara säsongsmässigt successivt varmare, men inget nytt omslag till varmt igen, säger Lundberg.

SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall i nordvästra Svealand och södra delen av Jämtlands län under måndagskvällen. Under tisdagen finns gula varningar för snöfall i östra Jämtland och stora delar av Västernorrlands län, i nordvästra Svealand och södra delen av Jämtlands län, samt i de inre delarna av Dalarna och västra delen av Hälsingland.

– Vi förväntar oss 5–10 centimeter snö. Det är inga supermängder, men det är sent på säsongen och många har hunnit byta till sommardäck, säger Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!