FinlÀndsk storm slÄr hÄrt mot svenska kusten

Det blĂ„ser rejĂ€lt lĂ€ngs den svenska östkusten, med klass 1-varningar pĂ„ sina hĂ„ll. Anledningen till ovĂ€dret stavas Aila – stormen som hĂ€rjar i Finland.

SMHI har utfĂ€rdat en klass 1-varning för kuling över Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken. I nordöstra VĂ€sterbotten rĂ„der en klass 1-varning för mycket hĂ„rda vindbyar. Arkivbild.

SMHI har utfĂ€rdat en klass 1-varning för kuling över Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken. I nordöstra VĂ€sterbotten rĂ„der en klass 1-varning för mycket hĂ„rda vindbyar. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

VĂ€der2020-09-17 04:30

OvÀder rÄder i bland annat Uppland och VÀsterbotten. Under torsdagsmorgonen noterar SMHI stormbyar vid havsbandet lÀngs Upplandskusten, dÀr uppemot 25 meter per sekund har uppmÀtts i vindbyarna.

– Det hĂ€r kraftiga vindbandet kommer dra ner över Östersjön nu under förmiddagen, sĂ„ vinden kommer att avta lite lĂ„ngsamt. Det blir som mest blĂ„sigt i Uppland och delar av Gotland i dag. Även Södertörn fĂ„r det ganska blĂ„sigt i dag, sĂ€ger Therese Fougman, meteorolog pĂ„ SMHI, till TT.

Strömavbrott i VÀsterbotten

Vinden Àr ocksÄ stark i delar av VÀsterbotten. Natten mot torsdag blev flera av SkellefteÄ krafts kunder utan ström i Robertsfors och SkellefteÄ.

SMHI har utfĂ€rdat en klass 1-varning för kuling över Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken. I nordöstra VĂ€sterbotten rĂ„der en klass 1-varning för mycket hĂ„rda vindbyar. FĂ€rjan mellan UmeĂ„ och Vasa Ă€r instĂ€lld till fredag.

– Men Ă€ven i VĂ€sterbotten kommer vinden successivt att avta. I ett par timmar till kan det vara stormbyar runt Bjuröklubb, sĂ€ger Therese Fougman.

I eftermiddag vÀntas vindbyar pÄ runt 12-13 meter per sekund i delar av VÀsterbotten.

– Man kommer nog uppleva det som blĂ„sigt fortfarande, men det har Ă€ndĂ„ lugnat ner sig jĂ€mfört med hur illa det har varit under natten och morgonen.

LÀngs Upplandskusten kan det dröja till sen eftermiddag eller kvÀll innan vindbyarna gÄr under 14-15 meter per sekund.

Skarp varning i Finland

Det Àr stormen Aila i Finland som orsakar de hÄrda vindarna lÀngs kusten i Sverige. I grannlandet uppmanar Meteorologiska institutet till försiktighet och att man bör hÄlla sig inomhus.

TT: Är det aktuellt Ă€ven för Sverige?

– Nej, det tror jag inte. BlĂ„ser det stormbyar sĂ„ kan det hĂ€nda att lösa föremĂ„l kan flyga omkring, eller att mindre trĂ€d och grenar bryts av. Är du ute och kör bil lĂ€ngs Norrlandskusten, och i synnerhet pĂ„ de mindre vĂ€garna, sĂ„ kanske man fĂ„r vara beredd pĂ„ att det kan ligga trĂ€d pĂ„ vĂ€gen, sĂ€ger Therese Fougman.

Fakta: Vindstyrkor

Svag vind 0–3,3 meter per sekund

MĂ„ttlig vind 3,4–7,9 meter per sekund

Frisk vind 8,0–13,8 meter per sekund

HĂ„rd vind 13,9–24,4 meter per sekund

Storm 24,5–32,6 meter per sekund

Orkan 32,7– meter per sekund

KĂ€lla: SMHI

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!