Efter snön – tusentals har fått tillbaka elen

De intensiva snöfallen över de södra och mellersta delarna av landet mattades av på tisdagen. Snön orsakade stora strömavbrott. Tusentals elabonnenter saknade ström under dagen, men läget har förbättrats avsevärt.

Tung snö ställer till det längs ledningsgator i bland annat Kalmar län. Arkivbild.

Tung snö ställer till det längs ledningsgator i bland annat Kalmar län. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Väder2022-11-22 03:40

De sista snösmockorna för den här gången berörde Sörmland, Västmanland, norra Närke, norra Värmland och Dalarna, men SMHI drog tillbaka sina gula varningar (den lägsta nivån) under tisdagsmorgonen och -förmiddagen.

Det myckna snöandet de senaste dygnen i södra och mellersta Sverige har lett till strömavbrott för tusentals kunder. Men vid 17-tiden på tisdagen var det bara 300 av Vattenfalls abonnenter i Sörmland och Stockholmsområdet som fortfarande saknade ström.

Samtidigt har Eon lyckats åtgärda elavbrottet för majoriteten av de drygt 4 600 hushåll som varit nedsläckta i Västerviks och Oskarshamns kommuner i Kalmar län sedan måndagskvällen. Felet var kopplat till regionnätsledningen.

– Efter att ha djupdykt in i den matande transformatorn hittade vi sannolikt roten till det onda, och därmed har vi börjat koppla in successivt, säger Björn Persson vid Eons pressjour.

I stället drabbades tusentals kunder i närliggande Mönsterås kommun av ett avbrott under tisdagseftermiddagen. Men även där har abonnenterna blivit påkopplade igen.

Strömavbrotten har orsakats av den tunga snön, vilket gör att träd och kraftiga grenar faller över ledningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!