Många blir utan studentbostad i höst

Terminsstarten för alla antagna till universitets- och högskoleutbildningar närmar sig med stormsteg. Men långt ifrån alla nya studenter kommer att ha någonstans att bo innan studierna drar i gång.

När fler vill plugga på plats efter pandemin har trycket på studentbostäder blivit högre. Arkivbild.

När fler vill plugga på plats efter pandemin har trycket på studentbostäder blivit högre. Arkivbild.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Utbildning2022-08-19 05:15

Om cirka två veckor drar höstterminen i gång för landets studenter. Något färre jämfört med i fjol har antagits till universitets- eller högskoleutbildningar i höst, en minskning med nära sex procent till 257 378 personer efter andra urvalet.

Även om inte lika många ska plugga till hösten är trycket ändå högt på studentbostäder. Något som innebär att långt ifrån alla kommer att kunna få en studentbostad i tid till terminsstarten, bland annat i den populära studentstaden Uppsala, enligt Alexander Wilson von Deurs, vice ordförande i Uppsala studentkår och ansvarig för bostadsfrågor.

– Vi spår en post covid-effekt när många studenter som tidigare har studerat på distans nu kommer att återvända till Uppsala. Många internationella studenter kommer också att komma hit igen, vilket vi såklart är glada för men det kommer också att bidra till ett ökat tryck, säger han.

Högre andrahandshyror

Den genomsnittliga kötiden för ett studentrum i Uppsala ligger på lite mer än ett år. Drygt 50 000 studenter har antagits till utbildningar vid Uppsala universitet till hösten. Samtidigt finns det endast runt 12 000 tillgängliga studentbostäder, enligt Uppsala studentkår.

Det återstående glappet måste fyllas av den vanliga hyresmarknaden, andrahandsmarknaden och med bostadsrätter. Trycket är även högt på andrahandsmarknaden i Uppsala, vilket driver upp prisnivån på hyrorna, enligt Alexander Wilson von Deurs.

– Kommer du som ny student just nu och börjar söka, då kommer du inte att ha en studentbostad den här terminen, fortsätter han.

Sedan i början på juli har studentbostadsförmedlaren Uppsalahem Studentstaden, förmedlat runt 500 bostäder och är i nuläget fullbelagda, enligt fastighetschefen Jenny Wikström.

Högt tryck i Umeå

Heimstaden, som har studentbostäder i bland annat Linköping, Uppsala, Växjö, Umeå och Luleå, säger att det just nu är helt fullbelagt i Uppsala, Stockholm, Umeå och Linköping. Särskilt i Umeå är trycket extra högt när det finns ett stort underskott på bostäder. Där har det snittat på 150 sökande per lägenhet.

– På de flesta andra orter har det varit mellan 30-40 personer sökande per lägenhet, säger Robin Wilhelmsson, kommunikationschef för Heimstaden.

I Stockholm kan man först ställa sig i kö hos Stockholms studentbostäder (SSSB) som aktiv student. Sedan är den genomsnittliga kötiden för ett korridorrum runt tio månader. För en studentlägenhet får man vänta runt två år. SSSB beräknar att det fattas mellan 6 000 och 10 000 studentbostäder i Stockholm.

– Om man börjar plugga nu kanske man har tur att få en bostad hos oss framåt våren, säger Marlene Lundkvist, som är kund- och marknadschef på SSSB.

Tillfälliga lösningar

Enligt Marlene Lundkvist är kötiderna för en studentbostad lite kortare nu än innan pandemin men studenter hör fortfarande av sig i panik för att man inte har någonstans att bo vid terminsstart.

– Det är supertråkigt att det är flera studenter som inte vet hur de ska bo när de börjar, säger hon.

I Lund får studenter som inte tidigare har studerat i Lund samt inte varit folkbokförda i Skåne förtur, och för dessa reserveras runt 750 studentbostäder. Runt 2 000 till 2 500 personer brukar ställa sig i denna kö.

Enligt Henrik Krantz, vd för AF-bostäder i Lund, kommer alla som ansöker om en bostad i Lund så småningom få en, men det kan dröja någon eller några månader för vissa.

– En del kan få ha tillfälliga lösningar, som att pendla från en närliggande ort eller att vara inneboende, under denna tid, säger Henrik Krantz, vd för AF-bostäder i Lund.

Fakta: Studentstäderna där det är billigast att köpa bostad

Sundsvall är den studentstad där köparna får mest bostad för pengarna. Där kostar en genomsnittlig enrummare 565 000 kronor eller 16 600 kronor per kvadratmeter. I Östersund ligger även kvadratmeterpriserna på 23 700 kronor.

I Gävle och Luleå har snittpriserna för enrummare sjunkit med 10 procent under året, vilket är mest bland studentstäderna.

I Stockholm får studenten som letar efter en bostad betala betydligt mer. Bostadsrätter med ett rum har ett genomsnittspris på 3,3 miljoner kronor, eller 97 000 kronor per kvadratmeter.

Även i Göteborg och i Lund ligger priserna på höga nivåer jämfört med övriga studentstäder, med snittpriser på 63 800 kronor respektive 62 900 kronor per kvadratmeter.

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling


Fakta: Sökande och antagna

Totalt har 257 378 personer antagits till minst en utbildning, efter andra urvalet. Jämfört med i fjol har antalet antagna minskat med närmare sex procent, eller drygt 15 600 personer.

Antalet behöriga sökande till hösten 2022 är 373 058 personer, jämfört med 410 809 personer höstterminen 2021. Det motsvarar en minskning med runt nio procent.

Källa: UHR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!