Lärarfacket: Klyftorna i skolan oroar mest

Att 15-åringar blivit sämre i matematik och läsförståelse är oroande. Men att klyftorna inom svensk skola fortsätter att öka oroar betydligt mer, anser Sveriges Lärare. –Det här är Sveriges absolut sämsta gren, säger förbundsordförande Åsa Fahlén.

Åsa Fahlén, förbundsordförande för fackförbundet Sveriges Lärare. Arkivbild.

Åsa Fahlén, förbundsordförande för fackförbundet Sveriges Lärare. Arkivbild.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Utbildning2023-12-05 13:25

Med tanke på att svenska skolor i stort var öppna under pandemin hade Sveriges Lärare hoppats på ett bättre resultat i Pisamätningen 2022.

Särskilt bekymrande är den "bristande likvärdigheten" i Sverige där gapet mellan de elever som presterar sämst och de som presterar bäst blir allt större.

– Man behöver se skolan som en investering, säger förbundsordförande Åsa Fahlén.

"Det vi anade"

Hon konstaterar att skolan själv behöver vara med och hitta lösningar här. Men att det i slutändan handlar om att det behövs resurser, allt från elevassistenter och specialpedagoger till lärare som har tid att planera och förbereda sin undervisning.

Tuffa ekonomiska tider med nedskärningar i kommunerna riskerar att slå ännu hårdare mot likvärdigheten i skolan framåt, befarar hon.

– Vi vet att när man gör det så är det återigen de elever som behöver skolan allra mest som drabbas värst.

Även Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) oroas över att klyftorna i svensk skola ökar.

"Den här undersökningen visar det vi anade gällande likvärdigheten. Det är bekymmersamt att runt en fjärdedel av eleverna har en låg nivå i både matematik och läsförståelse", säger Monica Sonde, avdelningschef vid SKR, i en kommentar.

Satsa tidigt

Pisa 2022 visar att 15-åringar tappar stort i både matematik och läsning. Tittar man på resultaten i läsförståelse räknas 18 procent av flickorna som svaga läsare. Bland pojkar är andelen ännu större: 30 procent.

Den bristande läsförståelsen ser Åsa Fahlén som en större trend i samhället där vi läser allt mindre.

– Lär du dig inte läsa när du är sju, åtta år så är det väldigt svårt att göra det senare, säger hon och tillägger:

– Man behöver investera tidigt och det är svensk skola dålig på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!