Peter Orrmyr Ă€r uppgiven. Han driver, tillsammans med sin familj, flera restauranger och krogar i Göteborg â och har knappt fĂ„tt en blund sedan regeringen presenterade förslaget om ett alkoholförbud.
ââDet har blivit mĂ„nga sömnlösa nĂ€tter, sĂ€ger han.
Förbudet trÀder i kraft i dag och innebÀr att krogar, pubar och restauranger inte fÄr servera alkohol efter klockan 22. DÀrmed mÄste Àven gÀsterna lÀmna lokalerna, och krogarna stÀnga, senast 22.30.
"Enormt ekonomiskt tapp"
För familjen Orrmyrs restauranger innebÀr det att flera timmars verksamhet försvinner.
ââNu kan vi inte ta nĂ„gra bokningar efter klockan Ă„tta för att hinna fĂ„ ut bĂ„de mat och dryck innan vi mĂ„ste stĂ€nga. Hade vi bara fĂ„tt ha öppet en timme till sĂ„ hade vi hunnit med en hel sittning till, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:
ââMen nu försvinner den, vilket blir ett enormt ekonomiskt tapp.
Socialminister Lena Hallengren (S) motiverade alkoholförbudet med att barer och restauranger Àr riskmiljöer sett till smittspridning, och att de sociala kontaktytorna behöver minskas.
ââDessutom kan alkohol göra att man tappar omdömet, sade hon pĂ„ en presstrĂ€ff nĂ€r förbudet presenterades.
Kritik frÄn branschen
Beslutet har mötts av kritik. Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita, har tidigare sagt till TT att beslutet kommer att slÄ hÄrt mot branschen som "redan gÄr pÄ knÀna".
ââRegeringen vill givetvis komma Ă„t att mĂ€nniskor blir mer ovarsamma nĂ€r de dricker alkohol. Men det Ă€r bĂ€ttre att det sker pĂ„ restauranger Ă€n i hemmamiljö och pĂ„ fester, som jag tyvĂ€rr tror blir en följd. PĂ„ restauranger sker alkoholförtĂ€ring under ordnade former, och det finns smittskyddsĂ„tgĂ€rder, sade han.
Hakim Dilmar, krögare pÄ Harrys i Uppsala, tÀnker i samma banor:
ââPĂ„ krogarna jobbar vi hĂ„rt med att hĂ„lla avstĂ„nd och att placera folk lĂ„ngt isĂ€r, dĂ€r Ă€r risken mindre. NĂ€r vi stĂ€nger kommer folk i stĂ€llet att ha privata fester och studenterna kommer att efterfesta i sina korridorer, dĂ„ blir risken högre, sĂ€ger han.
Sagt upp personal
Förbudet gĂ€ller till den sista februari. I ett försök att rĂ€dda sĂ„ mycket intĂ€kter som möjligt ska Peter Orrmyrs restauranger öppna tidigare pĂ„ dagen. En av dem kommer dessutom att börja servera brunch â allt för att försöka locka dit gĂ€ster, och ta igen det stora tappet.
ââVi kĂ€mpar varje dag för att försöka hitta olika lösningar. Men vi gĂ„r inte med nĂ„gon vinst, vi försöker bara hĂ„lla ut och ta oss igenom den hĂ€r perioden, sĂ€ger Peter Orrmyr.
ââVi har tyvĂ€rr fĂ„tt sĂ€ga upp personal som inte var fastanstĂ€llda pĂ„ grund av det hĂ€r. Det Ă€r verkligen jĂ€ttetrĂ„kigt, bĂ„de för dem och för oss.
Hakim Dilmar dÀremot menar att det inte skulle göra nÄgon skillnad för dem att öppna tidigare.
ââVi har mest försĂ€ljning efter klockan 22, sĂ„ det pĂ„verkar oss vĂ€ldigt mycket. Det spelar ingen roll om vi öppnar tidigare, folk Ă€r försiktiga och rĂ€dda och jag tror inte att de kommer att vĂ„ga gĂ„ ut, sĂ€ger han och tillĂ€gger:
ââVi fĂ„r prova att ha öppet som vanligt i helgen, och sedan fĂ„r vi ta ett beslut om vi ska stĂ€nga eller försöka vidare.