Zelenskyj bad om Gripen – Kristersson log

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är tacksam för svenskt stöd, speciellt stridsfordonet CV90 som nu ska tillverkas i Ukraina. Men vid mötet med statsminister Ulf Kristersson (M) vädjade han också om att få tillgång till stridsflyget Jas Gripen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte på lördagen Harpsund på inbjudan av statsminister Ulf Kristersson.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte på lördagen Harpsund på inbjudan av statsminister Ulf Kristersson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ukrainakriget2023-08-19 14:34

Zelenskyjs överraskande resa till Sverige och klassiska Harpsund i Sörmland var mer än ett artighetsbesök. Ukrainas president kom med viljan att utöka ett redan omfattande samarbete med Sverige, inte minst militärt.

– Gripen är Sveriges stolthet. En sådan stolthet kan delas med Ukraina, sade Zelenskyj och vände sig under söndagens pressträff mot Kristersson, som svarade med ett leende.

Zelenskyj utvecklade sina tankar om tillgång av stridsplan.

– Det är viktigt att vi tar sådana här stora steg framåt och jag tror att vi kommer att se handling de närmaste veckorna. Jag tror verkligen att de kommer att erbjuda möjligheten att leverera flygplan.

Mot Danmark?

Zelenskyj sade att han redan på söndagen ska ha "förhandlingar med andra länder som stödjer oss om att leverera den utrustning som krävs för att vi ska vinna det här kriget".

Det var oklart om Ukrainas ledare fortsätter sin resa efter besöket i Stockholm, men bland annat Danmark uppges förbereda ett eventuellt besök.

Ukrainas president talade också om hur viktigt stridsfordonet CV90 är för den ukrainska militären.

– I dag skrev vi under en avsiktsförklaring. Det är ett konkret tecken på Sveriges och Ukrainas gemensamma vilja att stärka samarbetet om produktion, träning och underhåll av CV90-systemet, sade Zelenskyj och berättade att han besökt en ukrainsk brigad tidigare i veckan där soldaterna uttryckte tacksamhet över att ha tillgång till fordonet.

– Den höga kvaliteten hjälper till att rädda och skydda soldaternas liv, det är det viktigaste i den här striden. I dag har vi i detalj kommit överens om att gemensamt tillverka CV90 i Ukraina.

Fördömde attack

I samband med mötet överlämnade Kristersson ett av de största bilaterala samarbetsavtal som Sverige haft med ett enskilt land.

Kristersson uttryckte också en personlig stolthet över att Zelenskyj besökte statsministerns hemtrakter Sörmland.

– Våra flaggor har samma färger, vilket alla svenskar nu vet. Relationen mellan våra länder går flera hundra år tillbaka. Relationen har förstärkts efter Ukrainas självständighet. I era försök att bygga en framgångsrik, oberoende och demokratiskt Ukraina så har Sverige försökt stödja er på olika sätt sedan 1991, sade Kristersson.

– I dag finns flera av Sveriges moderna vapen i ert land och hos era soldater så att ni kan försvara ert land.

"Brutalt angrepp"

Men de inledande orden till medieuppbådet från både statsminister Kristersson och president Zelenskyj handlade om lördagens attack mot staden Tjernihiv, bara 15 mil norr om huvudstaden Kiev.

– Det är ett brutalt angrepp som vi fördömer, sade Kristersson.

Efter den 23 minuter långa presskonferensen valde de två ledarna att promenera till bryggan med den berömda ekan där många stats- och regeringschefer suttit får en enskild roddtur med svenske statsministern.

Zelenskyj i sin bokskogsgröna pikettröja och Kristersson i ljusblå skjorta valde dock att samtala på tu man hand på bryggan och satte sig inte i båten.

Senare under lördagen ska Zelenskyj även träffa riksdagens talman Andreas Norlén, överbefälhavare Micael Bydén och andra partiledare bakom stängda dörrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!