Kristersson tar emot Zelenskyj på Harpsund

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj befinner sig i Sverige, och har välkomnats av statsminister Ulf Kristersson på Harpsund. Zelenskyj ger beskedet att Ukraina själva ska börja tillverka stridsfordonet CV-90.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besöker Harpsund efter inbjudan av statsminister Ulf Kristersson.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besöker Harpsund efter inbjudan av statsminister Ulf Kristersson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ukrainakriget2023-08-19 10:25

Under dagen träffar han statsminister Ulf Kristersson (M), kungafamiljen och riksdagspartierna samt riksdagens talman Andreas Norlén.

Samtalen kommer att handla om partnerskap, försvarssamarbete, EU-integration och gemensam euro-atlantisk säkerhet, skriver Zelenskyj på X, tidigare Twitter, och tillägger att han och hustrun "tackar alla svenskar som stöttar Ukraina".

"Vi har en bred agenda, men försvarssamarbete är ett av de högst prioriterade. Det inkluderar de kraftfulla svenska CV-90", skriver Zelenskyj på Telegram med hänvisning till stridsfordonet Sverige har levererat.

"Våra soldater har redan börjat dra stor nytta av dem på slagfältet. Vi har också för avsikt att börja producera dem i Ukraina", skriver han vidare.

Inbjuden av Kristersson

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att mötet under lördagen äger rum efter inbjudan av statsminister Ulf Kristersson.

"Presidenten anländer först till Harpsund. Under dagen sker överläggningar med regeringen. Dessutom sker möten med talmannen, överbefälhavaren och riksdagens partiledare", skriver regeringskansliet i pressmeddelandet.

"Fokus under mötena handlar om situationen i Ukraina och Sveriges fortsatta starka engagemang och stöd till Ukraina."

En pressträff kommer att hållas under eftermiddagen.

Senare ska kung Carl Gustaf och drottning Silvia ta emot Volodymyr Zelenskyj och hans hustru Olena Zelenska på Stenhammars slott.

"Jag vill personligen tacka Sverige för stödet till vår kamp för frihet och oberoende", skriver Volodymyr Zelenskyj på Facebook.

Första besöket sedan kriget bröt ut

Han uppger att deras främsta syfte är att stärka de ukrainska soldaterna, öka bilaterala samarbeten, och då framför allt vad gäller försvarsindustrin, Ukrainas integration i Europa samt den gemensamma säkerheten i regionen.

"Vi ger vårt fulla stöd till Sverige på vägen mot Nato. Vi är övertygade om att tillsammans kommer vi kunna garantera långvarig fred i hela Östersjö- och Svarta havet-regionen", skriver han på Facebook.

Besöket är Zelenskyjs första i Sverige sedan det fullskaliga kriget bröt ut den 24 februari 2022. Tidigare under året har han besökt en rad andra europeiska länder, däribland Storbritannien, Frankrike, Belgien och Finland.

Zelenskyjs första utlandsbesök efter den fullskaliga invasionen skedde i december 2022, då presidenten och Olena Zelenska reste till USA:s huvudstad Washington DC.

Stödpaket i torsdags

I torsdags röstade riksdagen igenom ett nytt stödpaket till Ukraina, värt 3,4 miljarder kronor. Det är det trettonde militära stödpaketet till Ukraina från Sverige.

Det totala värdet på de första tolv stödpaketen är drygt 17 miljarder kronor. Den del som består av vapen och utrustning uppgår till ett värde av cirka 15,6 miljarder kronor. Det inkluderar artilleripjäsen Archer, Leopardstridsvagnar och stridsfordon 90.

De resterande 1,4 miljarder kronorna utgörs av finansiellt stöd genom fonder.

Zelenskyj välkomnas av flera politiker

Flera svenska politiker välkomnar den ukrainske presidenten.

”Varmt välkommen till Sverige, Mr President!”, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) i ett inlägg på X.

Även Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt välkomnar Zelenskyj. Han skriver på X att Sverige ”är ett av de länder som starkast stöder Ukrainas självständighet och territoriella integritet”.

Fakta: Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj (född 1978) är Ukrainas president sedan 2019. Han var tidigare en välkänd skådespelare, inte minst i en populär tv-serie där han spelade en historielärare som blir landets president.

Efter Rysslands förnyade angrepp på Ukraina den 24 februari i fjol har Zelenskyj blivit huvudsymbol för nationens motstånd. Han har flera gånger fått besök av framträdande världsledare, men lämnade själv aldrig landet förrän i julas då han besökte Washington och USA:s president Joe Biden.

Han träffade statsminister Ulf Kristersson (M) och de andra nordiska statsministrarna i Helsingfors i början av maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!