Ökad risk att ukrainska flyktingar exploateras

Det försämrade ekonomiska läget riskerar att öka trycket på ukrainska flyktingar i Sverige. Bland annat ökar utsattheten för människohandel, arbetskraftsexploatering och prostitution, bedömer Jämställdhetsmyndigheten.

En lång kö av ukrainska flyktingar, utanför Migrationsverket på Jägersro i Malmö, i våras. Arkivbild.

En lång kö av ukrainska flyktingar, utanför Migrationsverket på Jägersro i Malmö, i våras. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ukraina2022-11-17 09:08

Till och med förra veckan hade drygt 49 000 ukrainska flyktingar ansökt om asyl i Sverige enligt EU:s massflyktsdirektiv.

I takt med att inflationen leder till högre levnadskostnader ökar nu risken för att flyktingarna utsätts för bland annat människohandel, oseriös arbetsgivare eller exploateras sexuellt, enligt en uppdaterad lägesbild som Jämställdhetsmyndigheten tagit fram.

– Vi vill uppmana alla att ta del av det informationsmaterial som finns hos oss eller polisen till exempel, säger Jana De Geer, som är utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

– När vi själva får en högre ekonomisk utsatthet kanske vi sneglar på priser som är lite för bra för att vara sanna. Då bör vi ändå ha med oss vad som döljer sig bakom väldigt låg prissättning, särskilt när det gäller tjänster.

Stort mörkertal

Under hösten fanns enligt siffror från polisen ett 20-tal polisanmälningar om bland annat koppleri, människohandel och människoexploatering som gäller personer från Ukraina.

Men myndigheterna tror samtidigt att mörkertalet är relativt stort.

Eftersom processen kring ansökningarna om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet automatiserats är det svårare för Migrationsverket att upptäcka tecken på exploatering bland de ukrainska flyktingarna.

"Ytterligare riskfaktor"

– Generellt gällande människohandel, människoexploatering och prostitution är det ofta svårt att säga exakt hur det ser ut. Men vi ser den automatiserade processen som ytterligare en riskfaktor, säger Jana De Geer.

– Massflyktsdirektivet fokuserar på att erbjuda legala och säkra flyktvägar, det är viktigt. Men vi ser effekter och risker av det och då måste resten av samhället bli ännu bättre på att hjälpas åt kring hur vi kan upptäcka de här individerna.

Fakta: Ökad risk för ukrainska flyktingar

Jämställdhetsmyndigheten konstaterade redan i en lägesbild i maj att kvinnor som flytt från Ukraina i Sverige löpte risk att bli utnyttjade för exempelvis prostitution.

Enligt den senaste lägesbilden riskerar situationen att förvärras av det allmänna ekonomiska läget.

Bland annat har stödorganisationen Talita uppgett att de noterat en ökning av antalet ukrainska kvinnor i prostitution.

Enligt lägesbilden finns också arbetskraftsexploatering i branscher som grön näring, städtjänster och bärplockning.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!