Söker EU-stöd för ökad militÀr rörlighet

För att snabbt kunna förflytta soldater och materiel i hÀndelse av kris eller krig har regeringen beslutat att ansöka om EU-stöd till elva stora infrastrukturprojekt i Sverige.

Regeringen har valt ut elva svenska infrastrukturprojekt, bland annat upprustning av E22 och E4, för en ansökan om EU-stöd. Arkivbild.

Regeringen har valt ut elva svenska infrastrukturprojekt, bland annat upprustning av E22 och E4, för en ansökan om EU-stöd. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Trafik2023-09-22 22:19

"Att snabbt och sÀkert kunna flytta bÄde soldater och materiel i hÀndelse av kris eller krig Àr centralt för vÄr militÀra förmÄga. DÀrför Àr det viktigt att kunna förstÀrka infrastruktur och vidta andra nödvÀndiga ÄtgÀrder sÄ att den militÀra rörligheten kan öka", sÀger försvarsminister PÄl Jonsson (M) i ett pressmeddelande.

Regeringen har valt ut elva svenska infrastrukturprojekt, som EU-kommissionen under hösten ska utvÀrdera tillsammans med projektansökningar frÄn andra lÀnder.

De elva svenska projekten ansöker om bidrag för omkring 245 miljoner euro. Det handlar bland annat om Ă„tgĂ€rder för att öka kapaciteten för godstransporter pĂ„ Malmbanan, upprustning av delstrĂ€ckor pĂ„ E22 och E4 samt nya dubbelspĂ„r för godstrafik pĂ„ strĂ€ckan Hallsberg–Stenkumla.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) framhÄller att dessa projekt utöver att utgöra viktiga pusselbitar för det svenska transportsystemet ocksÄ kan vara viktiga för att kunna uppfylla Sveriges internationella Ätaganden framöver, bÄde gentemot EU och utifrÄn det kommande Natomedlemskapet.

Fakta: Elva utvalda projekt

ÅtgĂ€rder för att öka kapaciteten för godstransporter pĂ„ Malmbanan (Trafikverket).

VÀstlÀnken jÀrnvÀgsförbindelse, Olskroken (Trafikverket).

VĂ€g E22 FjĂ€lkinge–Gualöv (Trafikverket).

VĂ€g E4 strĂ€ckan KĂ„nna–Ljungby (Trafikverket).

Nya dubbelspĂ„r för jĂ€rnvĂ€g pĂ„ godsstrĂ„ket Hallsberg–Stenkumla (Trafikverket).

Isbrytning i Sundsvalls hamn (Sundsvalls Hamn AB).

Brobygge i Sundsvall (Sundsvalls kommun).

Studie för att öka kapaciteten i Karlskrona Baltic Port, Verkö (Karlskrona kommun).

Ny anslutning mellan Halmstads hamn och vÀg E6 (Halmstads kommun).

Isbrytare (Sjöfartsverket).

Ny anslutning till Trelleborgs hamn (Trelleborgs kommun).

KĂ€lla: Regeringen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!