Nio av tio tunga fordon för snabba vid skolor

Nio av tio bussar och tunga lastbilar kördes för fort utanför skolor i en studie av yrkestrafik som Folksam gjort. Inte en enda buss höll fartgränsen vid skolorna. –Riktigt alarmerande, säger Anders Kullgren, forskningschef på försäkringsbolaget.

När Folksam mätte yrkestrafikens efterlevnad av fartgränser i våras körde nio av tio fordon i den tyngsta klassen för fort vid skolor med 30-gräns. Fordon i köer var dock undantagna från mätningen. Arkivbild.

När Folksam mätte yrkestrafikens efterlevnad av fartgränser i våras körde nio av tio fordon i den tyngsta klassen för fort vid skolor med 30-gräns. Fordon i köer var dock undantagna från mätningen. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Trafik2021-08-31 05:00

Totalt ingick mer än 5 300 fordon i fartmätningen som skedde i Storstockholm och Uppsala, på sträckor med olika fartgränser.

Resultatet vid skolor, där 30 kilometer i timmen var högsta tillåtna hastighet, sticker ut. I kategorin tunga fordon, där bussar och tunga lastbilar finns, körde 92 procent fortare än tillåtet. När samma mätning gjordes förra året var det 80 procent.

Om man ser på alla sorters yrkestrafik, var det 79 procent som körde för fort vid skolorna – en markant ökning. I studien 2020 var andelen fortkörare "bara" 64 procent.

Å andra sidan hade den genomsnittliga överträdelsen sjunkit mellan mätningarna, från 6,1 till 2,7 kilometer i timmen.

Bussar kördes i snitt 3,4 kilometer i timmen för fort vid skolorna. Ingen höll sig inom fartgränsen.

– Att man inte respekterar hastighetsgränsen vid skolor känns förvånande, säger Anders Kullgren.

Stabilt på låg nivå

Som helhet, på alla olika kontrollerade sträckor, gav årets studie ungefär samma resultat som mätningen förra året. 70 procent av yrkestrafiken överskred gällande fartgräns. 24 procent, alltså ett fordon av fyra, kördes mer än tio kilometer i timmen för fort.

Folksam har gjort motsvarande fartmätningar av yrkestrafik sedan 2018. Då körde 58 procent för fort. Sedan blev efterlevnaden av hastighetsgränser sämre, och har nu "stabiliserats" på en låg nivå.

Bland taxibilar kördes fyra av fem för fort i årets mätning. Därmed är taxi värsta bransch, liksom tidigare år.

– Jag tror att det handlar om ett invant mönster, säger Anders Kullgren.

– Taxi jobbar med det här problemet sedan fler år tillbaka, helt klart. Men vi ser ingen förbättring i siffror, tyvärr.

Kollar inte köer

I dessa studier kontrolleras enbart fordon där föraren haft möjlighet att köra i sin egen takt, så kallad "opåverkad trafik". I köer görs ingen fartmätning.

– Detta visar regelefterlevnaden, säger Anders Kullgren om mätmetoden.

Om förarnas tankegång är att "ingen trafik i vägen – då kan jag köra lite fortare", så ger trafikforskaren inte mycket för det.

– Man ökar risken att köra på oskyddade trafikanter, framför allt vid skolor. Och man ökar skaderisken för den som blir påkörd, framhåller Anders Kullgren.

Mätningen har gjorts under dagtid på vardagar. Folksam planerar att utvidga studien till flera delar av landet nästa år.

Fakta: Yrkestrafik och fartgränser

Studien gjordes i Storstockholm och Uppsala under mars, april och maj.

Farten mättes på fler än 5 300 fordon i yrkestrafik. Alla mätningar skedde dagtid på vardagar.

Man har bara tagit med fordon där föraren haft möjlighet att välja hastighet. Trafik i köer ingår inte.

70 procent av fordonen kördes för fort. Motsvarande andel förra året var 71 procent.

24 procent, alltså ett fordon av fyra, överskred fartgränsen med mer än tio kilometer i timmen.

På sträckor vid skolor, med 30 kilometer i timmen som fartgräns, körde 79 procent för fort. Motsvarande andel förra året var 64 procent.

Folksam har gjort studien tillsammans med trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

Resultatet presenteras på tisdagen vid det årliga Tylösandsseminariet om trafiksäkerhet, som denna gång hålls digitalt. Seminariet arrangeras av MHF (Motorförarnas helnykterhetsförbund).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!