Fler blir av med körkortet

Antalet personer som blir av med körkortet har ökat kraftigt de senaste åren. Att köra för fort är den vanligaste orsaken, men även att köra mot rött och att köra rattfull.

Fortkörning är den vanligaste orsaken till att körkort återkallas. Arkivbild.

Fortkörning är den vanligaste orsaken till att körkort återkallas. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson / TT

Trafik2022-01-31 19:17

Under 2021 fattade Transportstyrelsen beslut 41 698 gånger om att återkalla körkort. Jämfört med föregående år är det en nästan oförändrad siffra. Men sett till de senaste fem åren har antalet indragna körkort ökat med över 27 procent.

"Den långsiktiga trenden är att vi i dag återkallar betydligt fler körkort än tidigare. Skälet är främst att polisen omhändertar fler körkort vid trafikkontroller", kommenterar Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Den vanligaste orsaken till återkallelse är fortkörning, som är en så kallad "väsentlig överträdelse". Sådana överträdelser ledde till över 25 000 återkallelser förra året. I samma återkallelsegrund ryms även rödljuskörningar och rattsurfning. Den näst vanligaste återkallelsegrunden är rattfylleri eller drograttfylleri som ledde till 5 970 återkallelser. Medicinska skäl orsakade 5 609 indragna körkort.

Antalet återkallelser ökar i nästan alla län. Störst är ökningen i Blekinge län och på Gotland med 11 procent respektive 9 procents ökning. I Kalmar län minskade antalet indragna körkort med drygt 9 procent och Värmlands län hade den största minskningen med 10 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!