Terrorexpert: Lamporna har blinkat rött lÀnge

TerrorhotnivĂ„n höjs frĂ„n en trea till en fyra pĂ„ den femgradiga skalan – vilket innebĂ€r att hotet Ă€r högt. HĂ€r ger fyra experter sin syn pĂ„ sĂ€kerhetslĂ€get.

Magnus Ranstorp, terrorforskare pÄ Försvarshögskolan, förstÄr inte varför det dröjde sÄ lÀnge innan terrorhotnivÄn höjdes. Arkivbild.

Magnus Ranstorp, terrorforskare pÄ Försvarshögskolan, förstÄr inte varför det dröjde sÄ lÀnge innan terrorhotnivÄn höjdes. Arkivbild.

Foto: Sören Andersson/TT

Terror2023-08-17 11:48

Magnus Ranstorp, terrorforskare pÄ Försvarshögskolan:

– Jag förstĂ„r inte varför man vĂ€ntat sĂ„ lĂ€nge. Jag förstĂ„r att man inte vill skrĂ€mma upp befolkningen men lamporna har blinkat rött under lĂ€ngre tid, sĂ€ger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

– Det Ă€r ett ackumulerat hot som intensifierats ganska nyligen. Vi ser de hĂ€r terrorkommunikĂ©erna dĂ€r allt fokus riktas mot Sverige och Danmark och dĂ„ har vi ett högt hot. SĂ„ jag Ă€r inte förvĂ„nad om den höjs.

Det Àr oklart vilka effekter en höjning av terrorhotnivÄn kan fÄ för andra myndigheter Àn SÀkerhetspolisen, menar Ranstorp.

– Det har nog inte gjorts nĂ„gon riktig analys av det eftersom en myndighet inte kan styra över andra myndigheter i det svenska systemet, sĂ€ger han.

– Egentligen borde samverkansrĂ„det ligga pĂ„ det nationella sĂ€kerhetsrĂ„det, för det Ă€r dĂ€r man kan inrikta, samordna och omprioritera myndigheternas insats. Det hĂ€r har man inte riktigt klarat ut och det Ă€r en frĂ„ga för regering och myndigheter att svara pĂ„.

.

Marco Nilsson, statsvetare vid högskolan i Jönköping som har forskat om jihadister i Skandinavien:

Statsvetaren Marco Nilsson mÀrker att det pratas mer i radikala miljöer om att nÄgot borde göras mot Sverige, bland annat online.

– Jag har sett att det finns ökad aktivitet i radikala kretsar, sĂ€ger han.

Han sÀger att det var enklare för SÀpo nÀr hoten riktades mot en person, till exempel som vid Muhammedkarikatyrerna.

– Det Ă€r inte bara en person som de ska skydda utan nu Ă€r det massor med olika mĂ„l och dĂ„ har SĂ€po och polisen mer begrĂ€nsad kapacitet att göra nĂ„got.

Det största hotet Àr ensamagerande som SÀpo inte har koll pÄ.

– NĂ€r tankarna sprids i bredare kretsar sĂ„ kan personer som inte finns pĂ„ SĂ€pos radar agera, vilket Ă€r enklare att lyckas med, sĂ€ger Marco Nilsson.

.

Jörgen Holmlund, lÀrare i underrÀttelseanalys vid Försvarshögskolan:

Jörgen Holmlund trodde att terrorhotnivÄn skulle höjas redan i slutet av juli, nÀr SÀpo-chefen Charlotte von Essen meddelade pÄ en presstrÀff att en höjning var nÀra förestÄende. Han var dÀrför inte förvÄnad över dagens besked.

– Men det markerar att nu Ă€r det en högre grad av allvar, sĂ€ger han.

Han nĂ€mner att det visserligen intrĂ€ffat attentatsförsök och attentat tidigare, inte minst terrordĂ„det i Stockholm 2017 – men att dagens hotsituation sticker ut.

– Det Ă€r en systematik frĂ„n stora delar av den islamska vĂ€rlden och sĂ€rskilt de lĂ€nder som kanske Ă€r mest potenta och huserar grupper som vill agera pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet, sĂ€ger han och tillĂ€gger:

– Det Ă€r unikt att Sverige har hamnat i den hĂ€r situationen. Det finns andra samhĂ€llsproblem och hotbilder Ă€n detta, men den hĂ€r Ă€r nog den absolut allvarligare och jag kan aldrig se att vi varit pĂ„ den hĂ€r nivĂ„n innan.

.

Evin Ismail, lektor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan:

– Det Ă€r inte förvĂ„nande givet hoten som kommit frĂ„n olika islamistiska grupperingar och alla problemen efter koranbrĂ€nningarna, sĂ€ger hon om höjningen av terrorhotnivĂ„n.

För Sverige Àr det unikt att ta emot hot frÄn en sÄ bred front, enligt Ismail.

– Det Ă€r egentligen alla stora aktörer inom vĂ„ldsbejakande islamism.

Hon sÀger att det Àr svÄrt att sÀga nÄgot om effekterna av en höjning, men vill se mer tydlighet och kommunikation frÄn myndigheterna kring vad det Àr som gÀller.

– Om jag ska spekulera lite kommer de möjligen att be om ökad vaksamhet. I gĂ„r gick polisen till exempel ut och sade att man inte ska ha hörlurar pĂ„ Stockholms kulturfestival och att man ska vara vaksam, sĂ€ger hon och tillĂ€gger:

– Men det Ă€r ganska svĂ„rt att svara pĂ„ vad "ökad vaksamhet" innebĂ€r. Jag hoppas att vi fĂ„r mer konkreta rĂ„d frĂ„n myndigheterna om hur de tycker att man ska agera.

Marco Nilsson, docent i statsvetenskap och expert pÄ islamistisk radikalisering vid högskolan i Jönköping. Arkivbild.
Marco Nilsson, docent i statsvetenskap och expert pÄ islamistisk radikalisering vid högskolan i Jönköping. Arkivbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!