SĂ„ levde terroristen – dömd för knark i smörpaket

Bilden av den man som sköt ihjĂ€l tvĂ„ svenskar i Bryssel börjar klarna. För drygt tio Ă„r sedan kom han till Sverige för att söka asyl. Men tiden i landet blev stökig med narkotikamissbruk, fĂ€ngelsestraff, hot mot hĂ€ktespersonal – och i april 2014 utvisades han till Italien.

45-Ärige Abdesalem Lassoued satt tvÄ Är i fÀngelse i Sverige. Under 12 Är har han varit runt Europa utan uppehÄllstillstÄnd.

45-Ärige Abdesalem Lassoued satt tvÄ Är i fÀngelse i Sverige. Under 12 Är har han varit runt Europa utan uppehÄllstillstÄnd.

Foto: IOS/Zuma/AP

Terror2023-10-19 16:32

I ett grÄtt lÀgenhetshus i Askim i sydvÀstra Göteborg driver en man i 40-ÄrsÄldern under sommaren och hösten 2012 ett illegalt hunddagis. Till sin hjÀlp har mannen en inneboende som nyligen kommit till Sverige.

Identiteten pÄ denna inneboende? En man frÄn Tunisien som i dag, elva Är senare, har skjutit ihjÀl tvÄ svenska fotbollssupportrar och skadat en tredje allvarligt: Abdesalem Lassoued.

Lassoued – eller Abdesslem Laswad som han kallades dĂ„ – kom till Sverige under ett förfalskat rumĂ€nskt pass för att söka asyl. NĂ„got han i polisförhör sjĂ€lv erkĂ€nde.

– Jag har köpt det i Frankrike och betalat 3 000 euro för det, sĂ€ger han i förhör via en arabisk tolk.

Kokainmissbruk och 46 000 euro

Lassoued kommer till Europa via den italienska ön Lampedusa 2011. DÀrefter reser han mellan en rad europeiska lÀnder för att försöka fÄ asyl. För polisen berÀttar Abdesalem Lassoued om de mÄnga resorna.

– Jag Ă„kte frĂ„n Italien till Norge, tillbaka till Italien sedan Frankrike, Italien, Norge och Sverige, sĂ€ger han i förhören.

– De sĂ€ger att jag mĂ„ste söka asyl frĂ„n det första landet jag kom till. DĂ€rför har jag gjort sĂ„ mĂ„nga resor. För att fĂ„ asyl.

Han uppger ocksÄ att han inte hade nÄgot jobb och ingen egen bostad.

– Jag bor hos olika kompisar, sĂ€ger Lassoued.

Han sÀger sig dÀremot vara inskriven pÄ en skola i stadsdelen Hammarkullen för att lÀra sig svenska.

Samtidigt hade han ett kokainmissbruk och gick runt med 46 000 euro pĂ„ fickan, dĂ„ vĂ€rt nĂ€stan 400 000 svenska kronor. Pengarna hade han enligt egen utsago snott tillbaka frĂ„n kompisar i Italien som han hĂ€vdar stulit dem frĂ„n honom.

Greps med 100 gram kokain

PĂ„ ett kafĂ© populĂ€rt bland tunisier och marockaner trĂ€ffar Lassoued 2012 40-Ă„ringen med hunddagiset som lĂ„ter honom bo i lĂ€genheten i Askim. Enligt Lassoued eftersom han ses som en lugn person som "inte festar" – men ganska snart Ă€r bĂ„da indragna i en narkotikahĂ€rva som slutar i ett fĂ€ngelsestraff.

I slutet av september 2012 grips mÀnnen i Malmö misstÀnkta för grovt narkotikabrott.

Gripandet sker efter ett omfattande spaningsarbete och telefonavlyssning som pÄgÄtt i mÄnader. Vid tillfÀllet har Lassoued 100 gram kokain pÄ sig. I en bostad i nÀrheten hittar polisen ytterligare omkring 100 gram kokain förvarat i ett Bregottpaket.

Abdesalem Lassoued döms till tvÄ Är och tvÄ mÄnaders fÀngelse och tio Ärs utvisning för grovt narkotikabrott. Hans tid inom KriminalvÄrden kantas av misskötsamhet.

Utvisades till Italien

PÄ hÀktet hotar Lassoued anstÀllda med att han ska hugga dem med kniv om han ser dem pÄ stan. PÄ anstalten i Kumla varnas han för arbetsvÀgran och för att vÀgra lÀmna urinprov.

Efter att ha avtjÀnat sitt straff utvisas Lassoued den 24 april 2014 till Italien, dit han flygs med plan till staden Turin. Av den italienska terrorbekÀmpningsenheten Digos identifieras han som radikaliserad dÄ han uttrycker att han vill kÀmpa för jihad.

Det verkar som om Lassoued stannar i Italien i nÄgra Är. I slutet av 2019 dyker han upp i Belgien och söker asyl. Nytt avslag, och Lassoued Àr nu illegalt kvar i landet.

Den 16 oktober skjuter han ihjÀl tvÄ svenskar och skadar ytterligare tvÄ personer. Attentatet ska vara riktat direkt mot svenskar, Ätminstone ett av offren bar svensk landslagströja. Han sÀger sig enligt uppgifter sympatisera med IS och vill "hÀmnas för muslimer".

Morgonen efter terrordÄdet i Bryssel skjuts han till döds av polisen.

Lassoued kom till Sverige med hjÀlp av ett falskt rumÀnskt pass.
Lassoued kom till Sverige med hjÀlp av ett falskt rumÀnskt pass.
Bakgrund: GÀrningsmannen i terrordÄdet i Bryssel

Abdesalem Lassoued föddes i Tunisien den 1 september 1978.

Enligt hans egna uppgifter vÀxte han upp i en mindre stad i nÀrheten av Tunis. Han gick i grundskolan i fem Är, men började jobba vid ungefÀr tolv Ärs Älder.

Den italienska nyhetsbyrÄn Ansa uppger att Lassoued kom till Europa via italienska ön Lampedusa Är 2011. Han Àr dÄ omkring 33 Är. Han sökte asyl men fick avslag.

Omkring 2011 var han enligt egna uppgifter cirka sex mÄnader i Frankrike. Samma Är fick han avslag pÄ en asylansökan i Norge. I november skickades han dock tillbaka till Italien, har Utlendingsdirektoratet (UDI) bekrÀftat för VG.

2012–2014 befann han sig illegalt i Sverige. I december dömdes han till fĂ€ngelse i tvĂ„ Ă„r och tvĂ„ mĂ„nader för grovt narkotikabrott samt utvisning i tio Ă„r. Efter avtjĂ€nat straff utvisades han till Turin den 24 april 2014.

I november 2019 sökte han asyl i Belgien, och fick avslag Àn en gÄng. Han uppehöll sig dÀrefter i landet illegalt.

Enligt Belgiens justitieminister Vincent Van Quickenborne kom uppgifter frÄn utlÀndsk polis redan 2016 som indikerade att Lassoued skulle vara radikaliserad. NÄgra konkreta bevis för det hittades dock aldrig.

Den 16 oktober 2023 skjuter Abdesalem Lassoued ihjÀl tvÄ svenskar och skadar ytterligare en. Dagen efter skjuts han ihjÀl av polis pÄ ett kafé.

KÀllor: Migrationsverket, KriminalvÄrden, polisen med flera.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!