Mörka minnen väckta för svenskar i Bryssel

I ett helt år hade svenskarna i Belgien laddat för att få heja på Sverige i EM-kvalet på "hemmaplan". Så slutade allt i terror – och mörka minnen från förr. –Vi kommer vara extra vaksamma, säger Svenska kyrkan i Bryssel.

Statsminister Ulf Kristersson tillsammans med kyrkoherde Fredrik Ollila inne på Svenska kyrkan i Bryssel.

Statsminister Ulf Kristersson tillsammans med kyrkoherde Fredrik Ollila inne på Svenska kyrkan i Bryssel.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Terror2023-10-19 05:01

Mängder av Brysselboende svenskar hade biljetter till fotbollsmatchen på Kung Baudouin-stadion i måndags. De fick se spel i en halvlek, men tvingades sedan vänta i ovisshet på att få komma hem, när polisen fortsatt spanade efter den man som skjutit ihjäl två svenska supportrar tidigare på kvällen.

Dagen efter blev tung och lång för många, med stängda skolor och arbete hemifrån, av säkerhetsskäl.

– Man var ju väldigt trött när adrenalinet avtagit och man kom hem från arenan och inte hade sovit så mycket, berättar Viktor Nilsson, praktikant i EU-parlamentet och bosatt i Bryssel sedan i somras.

Minnen från 2016

I onsdags ingick Nilsson bland de svenskar som bjöds in till Svenska kyrkan för att få träffa statsminister Ulf Kristersson (M) efter terrordådet.

– Det uppskattades väldigt mycket. Det är ju många i stan som var med vid förra attentatet och för många så väcker det minnena till liv igen. Det skapar oro och rädsla hos många och då kan det vara skönt att få dela den med någon annan, säger kyrkoherde Fredrik Ollila.

Med det "förra attentatet" menar han terrorn i mars 2016 då tre självmordsbombare sprängde sig på en av Bryssels tunnelbanestationer och ute på stadens flygplats i Zaventem.

Då dödades 32 personer och hundratals blev skadade. Belgien skakades rejält.

Nedtagen flagga

För många svenskar är det nu ännu värre då svenskar specifikt ses som en måltavla. Svenska kyrkan ombads redan i somras att ta ned sin svenska flagga och har nu även plockat ner skylten.

Dessutom fick man hålla stängt i tisdags efter attacken mot fotbollsfansen. Kyrkoherden är dock mycket nöjd över att få öppna igen.

– Vi har en bra kontakt med belgiska polisen så vi följer de råd och rekommendationer som vi får av dem. Inför öppnandet (efter dådet i måndags) så har de sagt att det inte finns någon hotbild mot just oss och det känner vi oss trygga med. Däremot kom vi att vara extra vaksamma och försiktiga så klart, säger Ollila.

"Ögonen öppna"

Att stoltsera med sin svenskhet utomlands är inte alls självklart längre, med tanke på terrorhotet efter koranbränningarna.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson – också bosatt i Bryssel – är ändå en av dem som tycker att man mycket väl kan fortsätta klä sig i exempelvis blågula fotbollströjor.

– Ja, det tycker jag. Vi ska vara stolta över att vara svenskar och över att visa att vi är svenskar, säger hon i samband med den minnesceremoni som hölls för de senaste terroroffren.

Praktikanten Viktor Nilsson känner sig trots allt säker i Bryssel, även om han kommer att vara mer varsam framöver.

– Men man kan ju inte ställa in hela livet och välja att inte göra saker och inte gå utomhus för att det finns en hotbild. Om man är försiktig och har ögonen öppna så är det lugnt, tycker Nilsson i Bryssel.

Viktor Nilsson var en av de Belgien-boende svenskar som träffade statsminister Ulf Kristersson i Svenska kyrkan i Bryssel i onsdags.
Viktor Nilsson var en av de Belgien-boende svenskar som träffade statsminister Ulf Kristersson i Svenska kyrkan i Bryssel i onsdags.
Fakta: Terror i Belgien

Bryssel och Belgien har skakats flera gånger genom åren av olika terrordåd. Här är några av de mest omtalade:

23 januari 2009: en 20-åring attackerar en förskola utanför Dendermonde med kniv, dödar två barn och en anställd och skadar tolv andra. Gärningsmannen döms 2013 till livstids fängelse.

13 december 2011: fem personer dödas och över 100 skadades när en man som nyligen släppts ur fängelset kastar granater och skjuter folk på ett torg i Liège och sedan tar sitt eget liv.

24 maj 2014: fyra personer dödas när en fransk medborgare med algeriskt ursprung öppnar eld inne på judiska muséet i Bryssel. Förövaren dömdes 2019 till livstids fängelse.

22 mars 2016: tre islamistiska självmordsbombare spränger sig i Bryssels tunnelbana och flygplatsen Zaventem och dödar 32 andra och skadar över 300. Deras medhjälpare har nyligen dömts till mellan tio års fängelse och livstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!