Kristersson: "Terroristerna vill skrämma oss"

Efter terrorattacken i Bryssel där två svenskar dödades måste Europa stå upp för frihet och demokrati och samtidigt öka säkerheten. Det säger Ulf Kristersson på en pressträff i Bryssel.

Svensk politik går ut på att svenskar ska känna sig trygga säger Ulf Kristersson utanför Svenska kyrkan i Belgien.

Svensk politik går ut på att svenskar ska känna sig trygga säger Ulf Kristersson utanför Svenska kyrkan i Belgien.

Foto: Virginia Mayo

Terror2023-10-18 10:52

Statsminister Ulf Kristersson höll tillsammans med bland andra Belgiens premiärminister Alexander De Croo och EU- kommissionens ordförande Ursula von der Leyen en pressträff med anledning av måndagens terrorattack.

– Det verkar vara ett terrorangrepp mot Sverige, bara för att de är svenskar. Och det är i sig en tragedi, säger statsminister Ulf Kristersson.

Han tillägger att han förstår att svenskar är rädda och frustrerade. Han understryker att det är viktigt att fortsätta värna om demokrati och frihet, men även ökad säkerhet.

– Terroristerna vill skrämma oss, de accepterar inte vårt sätt att leva. Att skydda våra samhällen och stå upp för våra värderingar är nyckeln.

Sida vid sida

På plats på presskonferensen fanns även Belgiens premiärminister Alexander De Croo.

– Dådet har påverkat våra samhällen. Vi står sida vid sida tillsammans i kampen för frihet och demokrati, säger han.

De Croo medger att det kan finnas frågetecken kring hotbildsbedömningen inför matchen och att det är något belgiska myndigheter ska titta vidare på.

– När två personer har dött så kan man bara säga att saker och ting har gått fel, säger han.

Pekar ut hatet

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, understryker att det råder nolltolerans inom EU mot hat, som bland annat sprids på sociala medier. Hon anser att hatet på nätet kan leda till terrorism.

– Vi har nu verktyg för att bekämpa det online.

Hon betonar även behovet av att EU-länderna enas om migrationspakten, och de verktyg som finns där för att kunna utvisa personer.

– Om en person bedöms vara ett hot mot den nationella säkerheten måste medlemsstaterna ha makten att tvinga personerna att lämna.

Senare under dagen besökte även Ulf Kristersson Svenska kyrkan i Belgien för att tända ljus. På frågan om hur Kristersson ställer sig till att att klä sig i blågult och visa att man är svensk utomlands är han tydlig med att detta ska vara en självklarhet även framöver. Han bar själv en Sverigehalsduk under den korta minnesstund som hölls på attentatsplatsen när Brysselbesöket inleddes.

– - Hela målet för Sverige och svensk politik och säkerhet är ju självklart att alla svenskar överallt ska kunna bära sina svenska symboler med stolthet, säger Kristersson.

Två män i 60- respektive 70-årsåldern sköts ihjäl i attacken i måndags. En tredje svensk skadades allvarlig och vårdas på sjukhus. Den misstänkte gärningsmannen Abdesalem Lassoued, en 45-årig man från Tunisien, sköts ihjäl efter en nattlig polisjakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!