Efter terrorn: Krav pÄ snabbare utvisning

DÄdet mot svenskar i Bryssel i mÄndags fÄr EU-lÀnderna att skÀrpa tonen kring snabbare utvisningar. EU-parlamentet uppmanas att skynda pÄ sin hantering.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) hÄller presstrÀff vid EU-möte i Luxemburg.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) hÄller presstrÀff vid EU-möte i Luxemburg.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Terror2023-10-19 15:49

Att svenska fotbollssupportrar attackerades av en tunisier som egentligen skulle ha utvisats ur Belgien för lÀnge sedan vÀcker krav pÄ ÄtgÀrder bÄde inom och utanför EU.

BÀttre informationsutbyte mellan lÀnder men ocksÄ olika myndigheter Àr ett givet önskemÄl.

– Det finns ett behov av en utökad informationsgivning mellan migrationsmyndigheter och sĂ€kerhetstjĂ€nsten i olika lĂ€nder. Det tycker jag inte det rĂ„der nĂ„gon tvekan om, sĂ€ger justitieminister Gunnar Strömmer (M) som mötte sina EU-kollegor pĂ„ ett möte i Luxemburg under torsdagen.

Fler ut snabbare

DÄdet i mÄndags var en röd trÄd för mycket av diskussionerna. Strömmer höll inledningsvis i ett sÀrskilt frukostmöte med Ätta andra lÀnder för att tala om terrorfrÄgor. Hur man ska fÄ lÀnder utanför EU att ta tillbaka personer som inte har asylskÀl Àr ocksÄ en tung del av samtalen om EU:s nya asyl- och migrationspakt, som just nu hÄller pÄ att slutförhandlas.

– Vi kan ha hur mycket information som helst pĂ„ bordet, men om inte den leder till att exempelvis personer som inte ska fĂ„ stanna inom EU förmĂ„s lĂ€mna unionen – ja, dĂ„ spelar det liksom ingen roll hur mycket information vi delar med varandra, sĂ€ger Strömmer.

"Klockan tickar"

EU-lÀnderna, EU-kommissionen och EU-parlamentet har lovat varandra att enas om pakten senast i början av 2024, för att fÄ enhetliga regler pÄ plats.

Den del som handlar om ökat fokus pĂ„ utvisningar – en uppdatering av EU:s Ă„tervĂ€ndandedirektiv – har dock fastnat i EU-parlamentet. BĂ„de EU-kommissionen och medlemslĂ€nderna trycker pĂ„.

– Klockan tickar ganska högt för Europaparlamentet att samlas kring sin stĂ„ndpunkt. TyvĂ€rr visar ju nu de hĂ€ndelser som har varit i veckan hur viktig den hĂ€r frĂ„gan Ă€r och att vi kanske behöver ha Ă€nnu bĂ€ttre verktyg pĂ„ plats för att kunna jobba med Ă„tervĂ€ndande, sĂ€ger statssekreterare Anders Hall, som representerade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i Luxemburg pĂ„ torsdagen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!