Bryssel i chock: "Folk är rädda"

Bryssel är skakat av det misstänkta terrordåd som släckte två svenskars liv. Någon har lagt blommor vid attentatsplatsen – men många tycks också hålla sig hemma. — Folk är väl rädda, säger en Brysselbo till TT.

Blommor vid attentatsplatsen i Bryssel.

Blommor vid attentatsplatsen i Bryssel.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

Terror2023-10-17 13:15

Gatan utanför konditoriet där Sabah Abdel jobbar brukar vanligtvis vara fylld av människor. Men dagen efter det att en man öppnade eld mot svenska fotbollssupportrar bara ett stenkast därifrån är det nästan tomt utanför fönstret.

— I dag har jag bara haft en kund på hela dagen. Det brukar vara fler. Folk är väl rädda, säger Sabah Abdel till TT i Bryssel.

Själv fick Sabah Abdel inte kännedom om dådet förrän hon öppnade butiken på tisdagsmorgonen. Hon beskriver det som har inträffat som hjärtskärande.

— Det är helt förfärligt. Jag känner mig rädd, men inte bara i det här området för det här hade kunnat ske var som helst.

Sabah Abdel är rädd för att dådet ska påverka bilden av muslimer i Belgien. Gärningsmannen har i ett videoklipp sagt sig vara lojal med den sunniextremistiska organisationen IS.

— Det handlar om en galning och har ingenting med islam att göra även om han hävdade det, säger Abdel.

Vid den plats där attentatet ägde rum har fönster krossats. Utanför ligger blommor på marken. Coralie Verhoeven bor omkring hundra meter därifrån. Hon var hemma när skottlossningen skedde men lade inte märke till någonting förrän vänner och familj började höra av sig.

— Man förstår verkligen inte hur någonting sådant här kan hända, säger Verhoeven.

— Men jag tror att vi har vant oss lite med allt hemskt som sker i världen just nu. Det blir nog som en försvarsmekanism att människor fortsätter leva sina liv som vanligt.

Skotthål vid attentatsplatsen i Bryssel.
Skotthål vid attentatsplatsen i Bryssel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!