Tusentals kontroller - ett föreläggande om vite

För sju veckor sedan skärptes reglerna för trängsel i affärerna. Men trots att länsstyrelserna genomfört tusentals kontroller, har bara ett enda föreläggande om vite förmedlats.

De allra flesta verksamhetsutövare följer pandemilagen, enligt länsstyrelserna. Det är allmänheten som är problemet. Arkivbild.

De allra flesta verksamhetsutövare följer pandemilagen, enligt länsstyrelserna. Det är allmänheten som är problemet. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige2021-02-28 07:19

Enligt Anna Carlsson, nationell samordnare för det nya tillsynsuppdraget, sköter sig de allra flesta verksamhetsansvariga. I stället är det allmänheten som inte alltid följer restriktionerna.

– Allmänheten följer inte alltid de anvisningar som butikerna satt upp, kring maxantal, till exempel. Det som är en utmaning är att allmänheten följer sin del av de allmänna råden och de restriktioner som finns. Och där ger inte den tillfälliga covid-19-lagen, som den ser ut just nu, länsstyrelserna möjlighet att vidta så mycket vidare åtgärder, säger hon till Sveriges Radio Ekot.

Enligt kartläggningen är det hittills bara ett motionslopp i Västmanland som fått ett föreläggande om vite, enligt den nya pandemilagen som trädde i kraft den 10 januari.

Enligt Anna Carlsson är detta en framgång, eftersom det visar att de allra flesta verksamhetsutövare faktiskt följer pandemilagen.

Trots det förekommer det trängsel, säger hon, men lagen ger alltså inte länsstyrelserna rätt att agera mot allmänheten. Ett exempel på det, säger hon, är den trängsel som förekommer på lunchserveringar och bensinstationer på väg upp till fjällen, nu under sportlovsveckorna.

– Man är väldigt intresserad av att gå på toaletten eller köpa sig en korv, även om det finns exempel på mackägare som låser dörren och släpper in några i taget, säger Anna Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om