Tjetjensk regimkritiker försvunnen i Sverige

Han har redan överlevt ett mordförsök i Sverige. Nu rapporteras den tjetjenska regimkritikern Tumsu Abdurachmanov vara försvunnen. I ryskspråkiga medier uppges han ha mördats.
–Någonting har hänt, men vi vet inte vad, säger en representant för organisationen Vayfond, som står nära Abdurachmanov.

Tumsu Abdurachmanov i Attunda tingsrätt i november 2020 för rättegången mot två personer som varit inblandade i hans mordförsök.

Tumsu Abdurachmanov i Attunda tingsrätt i november 2020 för rättegången mot två personer som varit inblandade i hans mordförsök.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige2022-12-07 10:22

I februari 2020 överfölls Tumsu Abdurachmanov, en tjetjensk bloggare som tvingats till exil i Sverige på grund av sin kritik mot regimen, och fick ett hammarslag i huvudet. Någon hade tagit sig in i hans lägenhet med syfte att döda honom.

Tumsu Abdurachmanov överlevde, efter vad han i tingsrätten efteråt beskrivit som en utdragen och blodig kamp. Angriparen, en rysk man i 30-årsåldern, dömdes till tolv års fängelse för mordförsök i Svea Hovrätt.

Nu uppges Abdurachmanov vara försvunnen. Den 1 december började uppgifter om att någonting hänt spridas i flera ryskspråkiga medier. Några dagar senare uppgavs han ha mördats i Sverige, något som inte bekräftats av svensk polis.

– Vi har tagit del av medieuppgifterna som gör gällande om att en person som vistas i Sverige bragts om livet, men kan inte bekräfta uppgifterna eller ge några ytterligare kommentarer, säger Irene Sokolow på polisens nationella mediecenter.

Enligt uppgifterna som florerar i främst utländska medier har även Tumsus bror, Mochmad Abdurachmanov som bor i Tyskland och likt sin bror är en känd regimkritiker, försvunnit.

Organisationen Vayfond arbetar för mänskliga rättigheter i Tjetjenien, med bas i Sverige. En representant som av säkerhetsskäl inte vill gå ut med sitt namn berättar för TT att organisationen vanligtvis har regelbunden kontakt med bägge bröderna. Men de senaste dagarna har det inte gått att nå dem, berättar representanten. Vayfond är trots det optimistiska.

– Vi litar inte så mycket på informationen som sprids, det kan vara sant men vi tror inte det. Vi hoppas inte det. För vi är ganska nära Tumsu och hans bror, om någonting skulle ha hänt så tror jag att vi skulle ha vetat det.

När uppgifterna först började spridas hörde många av sig till Mochmad Abdurachmanov. Vayfond pratade med honom senast den 1 december.

– Alla skickade frågor till honom och han förstod ingenting, berättar organisationens representant.

Mochmad Abdurachmanov sade strax därefter att han var hos polisen i Tyskland, och att han skulle kontakta Vayfond efter det. Men sedan dess har det inte gått att nå honom, berättar talespersonen.

– Någonting har hänt, men vi vet inte vad, säger hon.

Fakta: Dåd mot regimkritiker

Attacken mot Tumsu Abdurachmanov i februari 2020 i Gävle hade föregåtts av minst tolv attacker mot tjetjenska regimkritiker i exil i Europa, flera med dödlig utgång.

Människorättsorganisationer har pekat ut Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov som högst ansvarig för dåden.

Den 30 januari 2020 dödades bloggaren Imran Alijev – med 135 knivhugg – på sitt hotellrum i Lille i Frankrike, och i juli samma år sköts en välkänd kritiker av regimen ihjäl i Wien i Österrike.

I augusti 2019 sköts separatisten Zelimchan Changosjvili ihjäl i en park i Berlin mitt på ljusa dagen.

Även Tumsu Abdurachmanovs bror, Mochmad Abdurachmanov, har varit föremål för mordplaner, i somras ställdes en rysk man inför rätta i Tyskland anklagad för att ha planerat ett lönnmord.


Fakta: Tjetjenien

Autonom republik i Kaukasus, i den sydvästra Ryska federationen.

Har uppskattningsvis 1,4 miljoner invånare.

Skådeplats för två separatistiska krig mot den ryska centralmakten. Efter Sovjetunionens upplösning 1991/1992 bröt separatister loss delrepubliken. Svaret blev det första Tjetjenienkriget 1994–1996, samt ett andra krig 1999–2009.

Under dessa förhållanden utförde tjetjenska terrorister också en rad uppmärksammade dåd, såsom gisslandramat på en teater i Moskva 2002 och i en skola i Beslan 2004.

2003 fick Tjetjenien den ryskstödde presidenten Achmad Kadyrov, som hade bytt sida från separatisterna. Han mördades efter ett halvår. 2007 tillträdde hans son Ramzan Kadyrov på posten.

Ramzan Kadyrov är Moskvatrogen och har delrepubliken i ett hårt grepp. Hans styre anklagas för omfattande brott mot mänskliga rättigheter och korruption.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!