Kunderna slarvar – trängs i butiker

De flesta butiksägare är bra på att följa den tillfälliga covid-19-lagen. Kunderna är däremot sämre på att ta sitt ansvar för trängseln.

Länsstyrelserna konstaterar att delar av allmänheten brister i sitt ansvar för att minska trängseln i butiksmiljöer. Arkivbild.

Länsstyrelserna konstaterar att delar av allmänheten brister i sitt ansvar för att minska trängseln i butiksmiljöer. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige2021-02-09 20:37

Det är en av slutsatserna i veckans nationella lägesbild från länsstyrelsernas pandemitillsyn som på tisdagen skickades till Regeringskansliet.

"Många verksamhetsutövare noterar att kunder inte följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar för att förhindra smitta, till exempel genom att inte hålla avstånd till varandra, att inte respektera skyltar om maxantal eller att inte röra sig i stora grupper", säger Anna Carlsson, nationell samordnare för länsstyrelsernas pandemitillsyn, i ett pressmeddelande.

Som exempel på de problem som noterats är att trängsel uppstår i köer som bildas utanför butiker och på galleriors gemensamma ytor. Många väljer fortfarande att handla tillsammans i grupper eller med hela familjen.

Butiker med postutlämning och spel har vid vissa tider svårt att undvika trängsel, och gym- och sportanläggningar kan ha svårt att säkerställa att inte trängsel uppstår i receptioner och i entréer.

"Det finns ett fortsatt behov av att uppmärksamma allmänheten på ansvaret att följa rekommendationerna", säger Anna Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!