Snabba ryck i kommuner efter skärpta råd

En mängd kommuner runt om i Sverige måste nu hantera nya skärpta råd för att stoppa den ökande smittspridningen av coronaviruset. –Det är inte över än, tyvärr, säger Boxholms kommunalråd efter torsdagens besked från Folkhälsomyndigheten.

Göteborg, februari 2020. Folkhälsomyndigheten meddelade under torsdagen beslut om skärpta allmänna råd i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. Arkivbild.

Göteborg, februari 2020. Folkhälsomyndigheten meddelade under torsdagen beslut om skärpta allmänna råd i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Stockholm2020-10-29 19:06

Folkhälsomyndigheten meddelade under torsdagen beslut om skärpta allmänna råd i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland.

Antalet personer som smittats av coronaviruset i de regionerna har ökat kraftigt, vilket gett en ökad belastning på hälso- och sjukvården. Antalet smittade personer inom särskilda boendeformer för äldre har också ökat, enligt Folkhälsomyndigheten.

De allmänna råden innebär bland annat uppmaningar om att undvika kontakter med människor man inte bor med, att avstå att vistas i offentliga inomhusmiljöer och undvika möten och föreställningar.

– Det gäller att vi håller i och håller ut och håller avstånd. Vi får finna oss i att vi får lite starkare allmänna restriktioner nu. Det är inte över än, tyvärr, säger Britt-Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Boxholms kommun.

Badhuset kan stänga

TT: Vad kan detta innebära för era kommunala verksamheter?

– Vi har knappt hunnit svälja det här än, men våra kommundirektörer har haft möte i dag och vi har tittat på eventuella åtgärder för bibliotek och badhus, om vi eventuellt ska stänga simhallen, säger Johansson.

Helena Mehner, kommunikationsdirektör i Göteborg, säger att det gäller att agera snabbt nu.

– Nu går vi ut till alla verksamheter och påpekar att det är skärpta råd.

TT: Finns det några verksamheter som kommer att stänga ner?

– Det kan jag inte kommentera nu. Men om det visar sig att man inte kan hantera det som Folkhälsomyndigheten säger – och att det uppstår trängsel – då kan vi behöva stänga. Vi kan hamna i en sådan situation.

– Det är viktigt att de som kan jobba hemma gör det. Situationen kräver en tät analys av utvecklingen och att vi agerar efter de restriktioner vi fått. Nu måste vi hjälpas åt, säger Helena Mehner.

Brister i följsamhet

Paul Håkansson, kommundirektör i Linköping, säger att de skärpta råden kommer av att människor inte har skött sig.

– Det är ju bristande följsamhet i de ganska enkla råden som har gällt, som har lett till studentfester, smittspridning bland hockeylag, privata fester i övrigt, som sedan har löpt vidare och eskalerat, säger han.

– Hade man skött sig hade vi inte hamnat här, men nu är det nödvändigt med kraftfulla åtgärder under en kort tid.

TT: Vad innebär detta för er?

– Vi kommer kunna påverka den kommunala verksamheten, framför allt med stora effekter i kultur- och fritidssektorn.

Det viktigaste är dock den enskildes följsamhet, säger Paul Håkansson.

– Det är viktigt att vi klarar ut det här gemensamt under de tre veckor som perioden gäller. Lyckas vi med det kommer vi kunna lätta sedan. Jag tycker det gick väldigt bra i våras och vi fick stor effekt, det måste vi klara en gång till.

Fakta: Sju nya dödsfall

Sju nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt 5 934 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 121 167 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

För närvarande provtas ungefär 160 000 personer per vecka i Sverige.

Andelen provtagna som är positiva har ökat till fem procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!