Hemlig polisoperation kÀnslig och ifrÄgasatt

Han kallade sig Ivan och tog uppdraget att smuggla narkotika genom Europa. I verkligheten var han en förklÀdd polis inom operationen "Costa", som lett till Ätal mot tvÄ mÀn som misstÀnks organisera smugglingen. Nu ska domstol pröva om infiltrationen höll sig inom ramarna.

Delar av beslaget frÄn transporten som gick mellan Spanien och Sverige. Ur polisens förundersökning.

Delar av beslaget frÄn transporten som gick mellan Spanien och Sverige. Ur polisens förundersökning.

Foto: Polisen/TT

Stockholm2021-02-04 05:31

Kort och koncist redogjorde advokat Ivan Fialdini för försvarets instÀllning nÀr rÀttegÄngen mot de tvÄ mÀnnen inleddes i Attunda tingsrÀtt under torsdagen. Hans klient, en 40-Ärig man, Àr oskyldig:

– Försvaret gör gĂ€llande att NN (40-Ă„ringen) blivit utsatt för en otillĂ„ten brottsprovokation, sade Fialdini.

Operation Costa, som allt kretsar kring, inleddes i februari 2017 sedan polisen fÄtt uppgifter om att ett nÀtverk av svenskar smugglade stora mÀngder narkotika till Sverige. En polisoperatör inom polisens sektion för sÀrskilda insatser fick i uppdrag att infiltrera gruppen, och siktet stÀlldes in pÄ en 58-Ärig man bosatt i Portugal som beskrivs som "spindeln i nÀtet".

Polisoperatören kallade sig Ivan och sade sig vara verksam inom frÀmst transportbranschen men med "ett öppet sinne för de flesta typer av affÀrer", som det stÄr i en sammanfattning av operationen i förundersökningen.

Smugglade "choklad"

58-Äringen ska enligt utredningen redan tidigt i kontakten med Ivan berÀttat att han var inblandad i smuggling av "choklad" (lÀs: hasch). Han frÄgade ocksÄ Ivan om denne kunde tÀnka sig att ordna med transporter av "choklad" genom Europa.

NÄgra Är senare, i februari 2020, skulle transporten bli verklighet med hjÀlp av 40-Äringen, som 58-Äringen hjÀlpt Ivan att fÄ kontakt med. 388 kilo cannabis gick frÄn Spanien till KungsÀngen i Upplands-Bro kommun. Det 58-Äringen och 40-Äringen inte visste var att polis i de olika lÀnder lastbilen passerade hela tiden bevakade transporten. Och att chauffören som Ivan ordnat fram egentligen var en tysk tulltjÀnsteman.

NÄgra timmar efter att lastbilen kommit fram till en lagerlokal i KungsÀngen och lastats av slog polisen till.

“Ser mörkt ut” skrev 40-Ă„ringen till Ivan senare pĂ„ kvĂ€llen, innan ocksĂ„ han sjĂ€lv greps av polis.

Inte uppmana

I januari i Är Ätalades 58-Äringen och 40-Äringen, misstÀnkta för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott, eller medhjÀlp till respektive brott.

RÀttegÄngen mot dem kommer att hÄlla pÄ ytterligare Ätta dagar, delvis innanför stÀngda dörrar dÄ mycket information kring operationen Àr sekretessbelagd. Stort fokus kommer att hamna pÄ frÄgan om brottsprovokationen höll sig inom ramarna för vad som Àr tillÄtet.

För att Äklagare ska kunna fatta beslut om infiltration och "provokativa ÄtgÀrder", som det kallas, krÀvs en stark misstanke om allvarlig brottslighet och att det inte gÄr att utreda brottet med andra metoder.

Inför uppdraget fick infiltratören order om att "aldrig uppmana, pÄverka eller förmÄ nÄgon att begÄ brottslig handling som denne inte visat sin avsikt att begÄ". Ivan skulle heller aldrig pÄverka nÄgon att prata eller svara pÄ frÄgor genom att hota, pressa eller tvinga dem, löd instruktionen.

"Bollen i rullning"

– Ur polisiĂ€r synvinkel kanske infiltrationsmetoden Ă€r effektiv, men det brister ju litegrann i specifik reglering av den och det föreligger en viss fara nĂ€r man gĂ„r in och pĂ„verkar ett skeende och pĂ„verkar mĂ€nniskor. I det enskilda fallet sĂ„ kanske mĂ€nniskor försĂ€tts i situationer som de aldrig ens hade kunnat förutse, sĂ€ger advokat Thomas Martinson, som företrĂ€der 58-Ă„ringen, till TT.

Hans klient förnekar brott.

– Vi Ă€r av den uppfattningen att den hĂ€r arbetsmetoden har pĂ„verkat vĂ„r huvudmans beteende och vad han har gjort och inte, sĂ€ger Martinson.

Åklagare Sara Nilsson hĂ€vdade dock i sin sakframstĂ€llan att bĂ„de 58-Ă„ringen och 40-Ă„ringen ingĂ„tt i en organiserad verksamhet med narkotika, som var redan pĂ„gĂ„ende dĂ„ Ivan kom in i bilden.

– Bollen Ă€r sĂ„ att sĂ€ga redan i rullning, sade Nilsson.

Fakta: Provokativa ÄtgÀrder som polisverktyg

Polis i Sverige fÄr inte vidta en provokativ ÄtgÀrd som riskerar att leda till att nÄgon begÄr ett brott som annars inte hade begÄtts.

Det finns dock tillfÀllen och omstÀndigheter dÀr en viss typ av provokation kan vara tillÄten, exempelvis dÄ det bedöms att brottet ÀndÄ skulle ha genomförts, men vid en annan tidpunkt, kanske pÄ en annan plats och med andra personer.

Det Àr dÀrmed tillÄtet att framkalla den individualiserade brottsliga handlingen, men inte att vÀcka en brottslig vilja.

Beslutar man att vidta "provokativa ÄtgÀrder" krÀvs det en stark brottsmisstanke samt att det rör sig om allvarlig brottslighet.

Infiltratörer frÄn polisen kan vara en form av provokativ ÄtgÀrd, dÀr en person pÄ uppdrag av polisen agerar med pÄhittad identitet för att fÄ tillgÄng till en annars sluten, kriminell vÀrld.

Beslut om att vidta provokativa ÄtgÀrder i en brottsutredning ska alltid fattas av Äklagare.

KĂ€lla: Åklagarmyndigheten

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!