Psykologens Snapchatråd: "Gör det pratbart"

När Snapchats egen AI-robot ger instruktioner kring självskadebeteende eller uttrycker sig positivt om cannabis ligger det nära till hands för vuxna att vilja förbjuda. Men det är helt fel väg att gå, anser Hanna Thermaenius, psykolog hos Rädda Barnen.

Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen. Arkivbild.

Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sociala medier2023-05-24 18:31

– När vi har den inställningen så blir det ofta väldigt ohjälpsamt.

Många barn, precis som många vuxna, vill utforska nya funktioner, nya spel och nya appar. Om vuxenvärlden då svarar med förbud och bannor blir det mycket svårare att be om hjälp när barnet faktiskt behöver.

– Det jag minst rekommenderar är att hålla på med straff. Det viktigaste är att det barn gör blir pratbart, säger Hanna Thermaenius.

Det handlar om hur vi gör användandet av det som barnen vill använda tryggt, tycker hon. Då måste du som vuxen intressera dig för ditt barns liv på nätet.

Källkritiken viktig

– Vi måste nästan dagligen titta lite på vad de gör på nätet, be dem visa och ställa frågor: Vad har ni hört? Källkritiken blir en av de viktigaste delarna här: Kan man tro på det? Vad innebär det?

Hanna Thermaenius påpekar att utestängning från sociala medier genom exempelvis ett Snapchatförbud också innebär att man tar bort det hon kallar friskfaktorer i barns och ungas liv.

– Nätet är ett ställe där barn känner sig ganska trygga, för där kan man vara sig själv, vilket gör att man kanske har sina sociala kontakter där. Det är så man vet vad som händer, det är så man möter någon, det är så man delar vilka läxor man har och det är så man har någon att säga god natt till.

Viktigt med balans

Samtidigt är det viktigt med balansen, så att barnet inte fastnar så mycket i mobilen eller datorn att det går ut över allting annat som är viktigt i livet.

– Det är alltid värt att föräldrar och barn pratar tillsammans om hur mycket som är lagom. Och det ser väldigt olika ut för olika barn.

Hon jämför livet ute på nätet bland plattformar och spel med att röra sig i en väldigt svårnavigerad trafik i en ny storstad. Här finns mycket som är spännande och kul, men också sådant som är klurigt, svårt och farligt.

De minsta barnen måste hållas hårt i handen. Sedan får man utifrån ålder och mognad släppa taget i små steg.

– Om vi är lite naiva och säger att du få absolut inte titta på det här och inte göra det här, så finns det risk att barnen gör det ändå – och så blir det tokigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!