Mobilförbud "plÄster pÄ en avskuren halspulsÄder"

Mobilförbud i grundskolan Ă€r i sig en bra Ă„tgĂ€rd, anser Sveriges lĂ€rare, men Ă€r det det enda politikerna har att komma med efter den dystra lĂ€sningen av Sveriges resultat i PisamĂ€tningen, frĂ„gar sig förbundsordföranden Åsa FahlĂ©n. –Det Ă€r plĂ„ster pĂ„ en avskuren halspulsĂ„der, sĂ€ger hon.

Åsa FahlĂ©n, ordförande för fackförbundet Sveriges lĂ€rare. Arkivbild.

Åsa FahlĂ©n, ordförande för fackförbundet Sveriges lĂ€rare. Arkivbild.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Skola2023-12-09 19:40

Pisaresultaten sĂ€tter liksom tidigare Ă„rs resultat fingret pĂ„ det största problemet i svensk skola – skillnaderna mellan olika elevgrupper, sĂ€ger Åsa FahlĂ©n.

För att rÄda bot pÄ ojÀmlikheten krÀvs betydligt större insatser Àn ett mobilförbud, menar hon.

– Politikerna behöver ta ett nationellt ansvar för finansieringen av skolan. I dag ser vi att kommuner inte har tillrĂ€ckligt med pengar och att de skĂ€r ned. MĂ„nga kommuner har svĂ„rt att klara av det kompensatoriska uppdraget och dĂ„ brister likvĂ€rdigheten.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) kallar Ă„tgĂ€rden "en kulturförĂ€ndring" som enligt Tidöpartiernas bedömning kommer bidra till bĂ€ttre kunskapsresultat, men den bedömningen delar inte Åsa FahlĂ©n.

Hon anser i stÀllet att politikerna borde lÀgga mer krut pÄ att se till att lÀrarna fÄr mer tid till förberedelse och efterarbete samt att de har lagom mÄnga elever i sin klass.

– En lĂ€rare som hinner förbereda sig, har lagom mĂ„nga elever i sin klass och som efterĂ„t har tid att fundera pĂ„ hur man kan gĂ„ vidare skapar förutom studiero, bĂ€ttre kunskaper, sĂ€ger Åsa FahlĂ©n.

Fakta: Pisaresultat 2022

Stora tapp i matte och lÀsning: Sverige fick 482 poÀng i matematik (-21 poÀng jÀmfört med 2018) och i lÀsförstÄelse 487 (-19 poÀng).

SnittpoÀngen i naturvetenskap var 494 (-6 poÀng).

Tappet i matematik innebÀr att en genomsnittlig svensk 15-Äring i Pisa 2022 presterade pÄ den nivÄ en 14-Äring skulle ha gjort 2018.

LÀs- och matematikresultaten föll till samma lÄga nivÄ som 2012.

Sveriges poÀng lÄg över OECD-snittet, men 11 lÀnder var signifikant bÀttre i matematik, 9 lÀnder var bÀttre i lÀsförstÄelse och 10 var bÀttre i naturvetenskap.

Att Sverige höll sig över OECD-snittet beror pÄ att de flesta andra lÀnder ocksÄ backade i Pisa 2022.

Allra bÀst i matematik var Japan (536 poÀng). Japan var ocksÄ bÀst i naturvetenskap (547 poÀng). BÀst i lÀsförstÄelse var Irland och Japan (bÄda hade 516 poÀng).

KĂ€llor: OECD och Skolverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!