Stor silverfisk sprider sig: "Förökar sig fort"

Stor, hårig och hungrig – nu sprider sig den långsprötade silverfisken snabbt i våra hem, skriver Göteborgs-Posten.

Den stora, långsprötade silverfisken sprider sig.

Den stora, långsprötade silverfisken sprider sig.

Foto: Anticimex / Pressbild

Skadedjur2021-11-14 13:57

De upp till två centimeter långa och rätt tjocka djuren kan föröka sig snabbt. Fallen i Göteborgstrakten i fjol hade enligt Anticimex ökat med 50 procent på bara ett år.

Men den långsprötade, stora och glupska silverfisken finns i hela landet.

– De förökar sig fort, och lever ganska länge, två till fyra år. En hona lägger cirka tio ägg åt gången som ligger i två månader innan de kläcks. Sen får de i sin tur ungar. Så de kan bli många, säger Håkan Rystrand, skadedjursexpert, Anticimex till GP.

Den nya varianten av silverfisk håller inte till i fukten i badrummen som sin släkting, den vanliga lilla diskreta silverfisken. I stället vill den stora ha både luft och utrymme, och gärna stärkelse, som finns i exempelvis böcker, tapetklister och isoleringsmaterial. Den trivs utmärkt i ditt sovrum eller vardagsrum, och den är bra på att klättra.

De är rätt svåra att bli av med, enligt Håkan Rystrand. Det gäller att hålla rent och att lura fram silverfiskarna med mat i fällor. Men de listiga djuren kan bosätta sig i väggkonstruktionerna och nobba fällorna, och dessutom flytta mellan lägenheterna i flerfamiljshus om de tycker att det är trevligare hos grannen.

– Vi kommer att få lära oss leva med dem, säger Håkan Rystrand.

Den stora silverfisken kan göra skada på museer och bibliotek, en av favoriträtterna är gamla böcker.
Den stora silverfisken kan göra skada på museer och bibliotek, en av favoriträtterna är gamla böcker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!