Fler lämnar kritiserat läger – svenskarna kvar

Förutom britterna lämnar även amerikanska och singaporeanska scouter den internationella jamboreen i Sydkorea, av oro för extremvärmen. Men de omkring 1 500 svenska ungdomarna och deras ledare stannar.

En ambulans lämnar scoutlägret i Saemangeum i Sydkorea under fredagen. Hundratals deltagare har fått vård på grund av extremvärmen.

En ambulans lämnar scoutlägret i Saemangeum i Sydkorea under fredagen. Hundratals deltagare har fått vård på grund av extremvärmen.

Foto: Kim-yeol/Newsis via AP/TT

Scout2023-08-05 18:02

Över 4 000 brittiska scouter, den största gruppen på lägret, har under lördagen börjat återvända till huvudstaden Seoul, för att "lätta på trycket" på lägerplatsen i Saemangeum, rapporterar AFP.

Cirka 1 500 amerikaner kommer också att flyttas till USA:s armébas Camp Humphreys i Pyeongtak. Samtidigt planerar Singapore att flytta sina deltagare, och belgiska myndigheter letar efter alternativa boenden, enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Hundratals har drabbats av värmeslag och tvingats uppsöka vård, enligt sydkoreanska myndigheter. Det har funnits brister i hygienen på lägret och magsjuka har rapporterats.

Föräldrar kritiska

Många föräldrar kritiserar på sociala medier arrangemanget och kräver att aktiviteterna flyttas inomhus. Scouternas världsorganisation WOSM vill att arrangerande Sydkorea avslutar lägret tidigare än planerat den 12 augusti.

Sydkorea har utfärdat en prognos för den värsta hettan på fyra år de närmaste dagarna, 35–38 grader. Men den svenska gruppen blir kvar.

– Det vi sätter i främsta rummet är att våra deltagare ska få en så trygg, säker och rolig lägerupplevelse som möjligt. Man är på jamboree bara en gång i livet, att avsluta arrangemanget är inget man gör lättvindigt, säger scoutledare Fredrik Larsson, som är på plats, till TT.

Får sova inomhus

Den svenska gruppen flyttade in ett dygn senare än planerat i lägret på grund av regnoväder och de brister man såg.

– Vår bild är att arrangören inte hade kommit så långt i förberedelserna.

Situationen har förbättrats, enligt Fredrik Larsson. Bland annat har myndigheterna ställt upp med bussar med luftkonditionering (AC) där man kan vila, och extrapersonal till att städa toaletter.

– Sedan är det fortsatt väldigt varmt. Det finns svenska deltagare som behövt pausa från lägervistelsen, det är ett par, tre per dag som varit hängiga. De har fått bo inomhus en natt där det finns AC.

Sydkoreas premiärminister meddelar efter ett extrainsatt krismöte med regeringen att lägret fortsätter. Regeringen skjuter till motsvarande cirka 56 miljoner kronor för att rädda arrangemanget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!