Carlsen försvarade världstiteln i schack

För femte gången blir norrmannen Magnus Carlsen världsmästare i schack. Utmanaren, ryssen Jan Nepomnjasjtjij, föll i elfte partiet sedan Carlsen lyckats byta en bonde mot en dam.

Vid bordet utmanaren Jan Nepomnjasjtjij från Ryssland och regerande världsmästare Magnus Carlsen från Norge.

Vid bordet utmanaren Jan Nepomnjasjtjij från Ryssland och regerande världsmästare Magnus Carlsen från Norge.

Foto: Jon Gambrell/AP/TT

Schack2021-12-10 18:50

Den ryske utmanaren valde att inleda det elfte partiet med en italiensk öppning, tog en tidig ledning i den avgörande matchen. Men Carlsen, som spelade svart, vände.

Drag 23, bonde till g3, blev misstaget som fällde Nepomnjasjtjij.

I ett tornslutspel lyckades norrmannen marschera över med sin bonde till motsatt sida och byta den mot en dam. Sedan var det kört för ryssen. Carlsen blev därmed först till 7,5 poäng och än en gång världsmästare. Nepomnjasjtjij slutade på 3,5 poäng.

– Det fanns nog många sätt att vinna, men jag valde den säkraste möjliga vägen, säger Magnus Carlsen till nyhetsbyrån NRK.

– Det är så klart väldigt roligt. En lättnad att få det att hända. Kul att göra det på ett mer övertygande sätt än de tidigare gångerna, fortsätter han.

Carlsen lyckades koppla greppet om sin utmanare i det sjätte partiet, efter fem partier som slutat i remi. Nyckelmatchen blev också den längsta i tävlingens historia, Carlsen vann först efter 7 timmar och 47 minuter.

Fakta: Schack-VM

Schack-VM avgörs i Dubai och det är den första VM-matchen sedan 2018. Vid bordet satt regerande världsmästare Magnus Carlsen från Norge och Jan Nepomnjasjtjij från Ryssland.

Först till 7,5 poäng vinner. Seger ger en poäng, remi (oavgjort) ger 0,5 poäng var. Matchen avgjordes i elfte partiet.

Magnus Carlsen är 31 år och kommer från Tønsberg i Norge. Han tog sin första världsmästartitel redan 2013.

Jan Nepomnjasjtjij är också 31 år och kommer från Brjansk i västra Ryssland. Han är bland annat dubbel rysk mästare, Europamästare (2010) och världsmästare i lagschack med Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om