Polisturernas utredare: Väldigt öppet mandat

Rikspolischefen Anders Thornberg tillsätter en särskild utredare för att göra en "fullständig genomlysning" av den uppmärksammade härvan kring polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf. Utredaren Runar Viksten säger till TT att han fått ett "väldigt öppet mandat".

Runar Viksten ska utreda turerna i den nationella polisledningen. Arkivbild.

Runar Viksten ska utreda turerna i den nationella polisledningen. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Samhälle2022-12-11 14:58

"Myndigheten har genomfört ett antal åtgärder i de ärenden som varit föremål för mediernas granskning. Vilka åtgärder det rört sig om kan vi av integritetsskäl eller av sekretesskäl inte redogöra för. Det är därför viktigt att en extern utredare kan göra en fullständig genomlysning av hanteringen", säger Thornberg enligt polisens hemsida.

Bakgrunden är olika polisanmälningar mot Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, som i inget fall lett till vidare utredning.

Det utpekade brottsoffret var Linda Staaf, polisens nationella underrättelsechef. Staaf har inte själv gjort någon anmälan och anser inte heller att hon utsatts för brott.

Ska titta "förutsättningslöst"

Den särskilde utredaren Runar Viksten bekräftar för TT att han fått uppdraget.

TT: Hur allvarliga är sådana här händelser för allmänhetens förtroende för polisen?

– Det vore fullständigt fel av mig att ha några idéer och tankar om det här nu. Jag har naturligtvis läst tidningarna, men jag ska titta på det här förutsättningslöst och har fått ett väldigt öppet mandat, säger Runar Viksten.

Enligt polisen är Viksten "fri att lämna förslag till åtgärder". Utredaren ska få tillgång till all information som är av relevans för uppdraget. Viksten ska redovisa sina slutsatser under våren, senast den 28 april nästa år.

TT: Känner du dig säker på att du kommer att få tillgång till all tillgänglig information i ärendet?

– Ja, att det blir så ska man kunna lita på, svarar Runar Viksten, som fick uppdraget av Rikspolischefen Anders Thornberg "för ett par dagar sedan".

Brott ska anmälas

Eventuella brott som upptäckts under granskningen ska omedelbart anmälas.

Viksten har tidigare varit domare i Stockholms tingsrätt och ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen. Han har också en bakgrund som överstelöjtnant.

Viksten säger också att det formella beslutet kring hans uppdrag inte är fattat ännu, men att han hoppas kunna komma i gång med sin utredning "efter helgerna".

– Föreskrifterna är sådana att ska man titta på känsligt material behöver man genomgå en säkerhetsprövning och innan den formalian är klar vill jag egentligen inte uttala mig om uppdraget, säger han.

Ministrar välkomnar

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) välkomnar utredningen.

"Det är centralt att värna allmänhetens förtroende för polisen. Därför är det bra och viktigt att den externa utredningen grundligt reder ut vad som hänt och om rutiner och regler har följts", skriver Strömmer i en mejlkommentar till TT.

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att en betrodd och erfaren person fått utredningsuppdraget.

– Jag tycker det är viktigt att man går till botten med sådana här saker.

– Vi hade den 60:e dödsskjutningen häromdagen i Sverige, vi har en extrem situation. Förtroendet för polisen har aldrig varit viktigare än det är just nu. Därför är jag mycket mån om att de här sakerna reds ut och klaras ut så att alla känner sig trygga i hur polisen agerar, säger Kristersson.

Har förtroende

TT: Har du förtroende för polisledningen?

– Jag har förtroende för polisledningen, säger statsministern.

TT har även sökt polisens nationella mediecenter som avböjer att kommentera rikspolischefens beslut.

Miljöpartiets Bassem Nasr lämnade i fredags in en begäran om att Anders Thornberg ska komma till justitieutskottet för att svara på frågor. Om han verkligen blir kallad kan komma att avgöras vid ett möte i utskottet på tisdag.

Rikspolischef Anders Thornberg har utsett en särskild utredare med anledning av härvan kring två högt uppsatta polischefer.
Rikspolischef Anders Thornberg har utsett en särskild utredare med anledning av härvan kring två högt uppsatta polischefer.
Fakta: Bakgrund till härvan

Bakgrunden är totalt tre polisanmälningar.

Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, polisanmäldes förra året för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande, vilket Expressen avslöjade. Löfving har även anmälts för misshandel.

Det utpekade brottsoffret var Linda Staaf, underrättelsechef för polisens nationella operativa avdelning, Noa. Staaf har inte själv gjort någon anmälan och anser inte heller att hon utsatts för brott.

I inget av fallen har åklagare valt att gå vidare och inleda en förundersökning.

Vice överåklagare Bengt Åsbäck – som tidigare i år avskrev en polisanmälan gällande grovt tjänstefel i samband med Staafs anställning – har sagt att han ska gå igenom händelserna igen efter att ny information kommit in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!