Massivt polispådrag vid Förintelsekonferens

Massiv bevakning och avspärrningar – stora delar av Malmö kommer att påverkas i samband med nästa veckas internationella konferens för hågkomst av Förintelsen. Att konferensen fokuserar på antisemitism är något polisen har i särskilt beaktande.

Mattias Sigfridsson, kommenderingschef för polisregion Syd, och Susanna Trehörning, biträdande kommenderingschef från Säkerhetspolisen, vid en pressträff om säkerhetsarbetet i samband med Förintelsekonferensen nästa vecka.

Mattias Sigfridsson, kommenderingschef för polisregion Syd, och Susanna Trehörning, biträdande kommenderingschef från Säkerhetspolisen, vid en pressträff om säkerhetsarbetet i samband med Förintelsekonferensen nästa vecka.

Foto: Johan Nilsson/TT

Samhälle2021-10-08 13:11

– Vi bedömer hotbilden löpande och den kan förändras hela tiden, säger Mattias Sigfridsson, kommenderingschef polisregion Syd, till TT.

På gästlistan står stats- och regeringschefer, forskare och experter från ett 50-tal länder. Exempelvis kommer Israels president Isaac Herzog och EU-kommissionens ordförande von der Leyen att medverka på konferensen den 13 oktober.

Redan nu spärras delar av staden av inför nästa veckas forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Bevakningen blir mycket omfattande med anledning av att hundratals deltagare väntas till Malmö och Malmömässan i Hyllie.

Säpo följer noga

Trafikleder runt konferenslokalen samt till och från flygplatser – även Öresundsbron – kommer att påverkas och tidvis stängas av.

Ett mycket stort arrangemang, konstaterar Säkerhetspolisen som ansvarar för livvaktsskyddet under konferensen. Man samarbetar med både Danmark och Norge och gör även en kontinuerligt en hotbildsbedömning, enligt Susanna Trehörning som är biträdande kommenderingschef vid säkerhetspolisen.

– När det gäller Israel och judiska intressen vet vi att det skett en del attentat runt om i världen – utförda både av våldsbejakande högerextremister och våldsbejakande islamister. Det är något som säkerhetspolisen följer noga och en del av den bedömningen vi gör kring evenemanget, säger Susanna Trehörning.

Förväntade opinionsyttringar

Huruvida det finns en faktisk hotbild med anledning av nästa veckas arrangemang vill säkerhetspolisen inte säga.

Polisen är även beredd på demonstrationer i samband med arrangemanget, även om inga tillståndsansökningar ännu kommit in.

– Vi förväntar oss opinionsyttringar, att personer ska ta tillfället i akt att använda sina fri- och rättigheter att demonstrera, säger Mattias Sigfridsson och fortsätter:

– Det måste ske på ett tryggt och säkert sätt. Och på ett sätt som inte stör konferensen.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om deltagare vid konferensen.

Fakta: Det här händer i Malmö 13 oktober

Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism arrangeras av regeringen den 13 oktober.

Forumet kommer att behandla fyra teman: Hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier samt bekämpande av antisemitism och andra former av rasism.

Konferensens mål är att deltagarna ska presentera egna konkreta och framåtsyftande åtaganden på området.

Inbjudan har gått ut till stats- och regeringschefer, forskare och experter från ett 50-tal länder. Även representanter för de stora sociala medieplattformarna, Facebook, Twitter, Google och Tiktok är inbjudna.

Deltagarlistan är ännu inte helt klar. Men Israels president Isaac Herzog och Spaniens premiärminister Pedro Sanchez kommer att medverka, liksom EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Totalt väntas 350 till 400 deltagare vara på plats på Malmömässan i Hyllie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!