M i Vellinge kritiserar kvotflyktingstopp

Staffanstorps vägran att ta emot fyra kvotflyktingar ledde till att flyktingfamiljen i stället anvisades till närbelägna Vellinge.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) i Vellinge är kritiskt mot M-styrda Staffanstorps vägran att ta emot kvotflyktingar. Arkivbild.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) i Vellinge är kritiskt mot M-styrda Staffanstorps vägran att ta emot kvotflyktingar. Arkivbild.

Foto: Björn Lindgren /TT

Samhälle2022-05-13 11:46

Nu kritiserar Vellingemoderaten och kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler sin partikollega Christian Sonesson, som är kommunstyrelseordförande i Staffanstorp.

– Det är många kommuner som har svårt att klara situationen, svårt att få fram bostäder. När då en kommun inte tar sitt ansvar läggs den bördan över på oss andra. Det är inte okej, säger Carina Wutzler (M) till Dagens Samhälle.

Flyktingar fördelas mellan svenska kommuner enligt bosättningslagen från 2016, som även Moderaterna röstade för i riksdagen.

Men Staffanstorp har beslutat att inte ta emot kvotflyktingar med hänvisning till att flyktingar från Ukraina ska prioriteras. Kommunen har dock hittills inte anvisats några flyktingar från Ukraina.

Även Wutzler är kritisk till bosättningslagen, säger hon till tidningen, men tillägger:

– Jag vill vara tydlig med att när det finns en lagstiftning får den lov att gälla alla – även Staffanstorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!