”Kyrkan var delaktig i övergreppen"

Svenska kyrkan erkänner sin del i den tidigare assimileringspolitiken mot tornedalingarna. "Det är smärtsamt att kyrkan varit delaktig i att kränka människovärdet", säger ärkebiskop Martin Modéus.

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus välkomnar kommissionens rapport. Arkivbild.

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus välkomnar kommissionens rapport. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Samhälle2023-11-15 13:52

En statlig sannings- och försoningskommission har på onsdagen presenterat sin utredning för regeringen, och uppmanar Svenska kyrkan att erkänna sin delaktighet i den så kallade försvenskningspolitiken som bedrevs under 1800- och 1900-talen.

Ärkebiskop Martin Modéus säger i ett pressmeddelande att Svenska kyrkan har ett ansvar att ge upprättelse till de drabbade och att bidra till att minoritetens rättigheter respekteras.

"Det är smärtsamt att kyrkan varit delaktig i att kränka människovärdet och att den bidragit till att barn känt skam för sin minoritetsidentitet, sitt språk och sin kultur. Många har farit illa och en del har burit på trauman ett helt liv. Även deras barn och barnbarn har påverkats", säger Modéus.

Svenska kyrkan skriver i pressmeddelandet att dess delaktighet i assimileringspolitiken bland annat handlar om hur kyrkan har agerat i minoritetsområdet under perioden 1870–1930, samt om hur kyrkan medverkat i ett slags skolinternat dit barn skickades för att fostras i nationalistisk anda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!