"Kattpisslukt" sprider sig – väderfenomen bakom

Under lördagsmorgonen har flera personer ringt in till SOS Alarm i Örebro län och larmat om att det luktar "kattpiss", ammoniak eller svavel. Enligt SMHI beror det på fenomenet inversion.

Flera personer har larmat om att det luktar "kattpiss" på flera håll i Örebro län under morgonen. Arkivbild.

Flera personer har larmat om att det luktar "kattpiss" på flera håll i Örebro län under morgonen. Arkivbild.

Foto: Dan Hansson/TT

Samhälle2023-11-04 11:21

– Det luktar något kemiskt, säger Staffan Roslund som bor i Hällabrottet till P4 Örebro.

Anledningen är, enligt meteorologen Linus Karlsson, väderfenomenet inversion. Det innebär att lukter från bland annat illaluktande industrier stannar kvar vid marknivå och inte blandas upp högre upp i luften.

– Det blir som ett lock, vilket gör att lukten inte blandas om utan håller sig ganska intensiv, säger Karlsson till P4 Örebro.

Den fräna lukten rapporteras ha spridit sig till orter flera mil bort såsom Kristinehamn i Värmland, Vingåker i Södermanland och Finspång i Östergötland.

– Vi får jättemånga samtal om stank och lukt av kattpiss runt Vingåker och Finspång. Det ska vara vinden som ligger på från Örebro, säger Erik Molander, ledningsoperatör vid räddningstjänsten Öst till Aftonbladet.

Räddningstjänsten tror sig nu ha hittat källan till odören och uppger att inget tyder på att lukten skulle vara farlig.

– En av våra styrkor har varit runt och kört och de säger att det är en typisk lukt som kommer från Fortum avfallsanläggning i Kvarntorp, säger Charlotte Winberg, insatsledare på räddningstjänsten, till SVT Nyheter Örebro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!