Falska bilder användes av Söder i Pride-attack

Riksdagsledamoten Björn Söder (SD) anklagar statsministern och talmannen för att "legitimera pedofili" genom att stötta Stockholm Pride. Flera av de bilder han publicerade i samband med anklagelserna är inte från Stockholm Pride.

"Känns det bra, Andreas Norlén, att invigningstala på Pride? Skamlöst!”, skrev Björn Söder på plattformen X under onsdagskvällen. Tweeten raderades senare.

"Känns det bra, Andreas Norlén, att invigningstala på Pride? Skamlöst!”, skrev Björn Söder på plattformen X under onsdagskvällen. Tweeten raderades senare.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Samhälle2023-08-03 14:18

– När någon vrålar övertygat om att de har rätt med utgångspunkt i ett par bilder finns det i allmänhet anledning att vara skeptisk, säger Jack Werner, journalist och expert på källkritik på sociala medier.

Under onsdagskvällen gick Björn Söder till hårt angrepp på plattformen X, tidigare Twitter, mot svenska politiker som han anklagade för att "legitimera pedofili" genom att stötta Stockholm Pride.

Bland annat publicerade han ett fotokollage på lättklädda personer där även barn syntes, och riktade sig till talmannen Andreas Norlén (M).

"Känns det bra, Andreas Norlén, att invigningstala på Pride? Skamlöst!”, skrev Björn Söder i en tweet.

Han publicerade tweeten tillsammans med bilderna på lättklädda personer och en skärmdump på en artikel från Världen idag med rubriken: "Talmannen inviger pridepark där sex med våld lyfts fram".

– Jag vet att verkligheten sällan är så enkel att ladda i ett gevär som ammunition för en egen politisk poäng, säger Jack Werner.

Varningsklockorna började ringa och Werner bestämde sig för att granska bildernas ursprung.

En av bilderna visade sig vara från förra sommaren tagen på en dragshow i Fort Atkinson i Wisconsin, USA. En annan bild kom från en porrsida och hade publicerats så tidigt som 2016.

Jack Werner säger att det finns en trend att använda godtyckligt utvalda bilder på social medier för att slå mot hbtq-rörelsen.

– Trenden, de senaste åren, är att det finns en aggressiv och hatisk kampanj mot transpersoner och hbtq-personer. Det är ganska vanligt att det sker med ett axplock av bilder med oklart ursprung.

Flera av Björn Söders tweets raderades senare under kvällen.

Fakta: Så kan du själv källgranska bilder

Jack Werner säger att hans granskning inte var särskilt svår och att många, med lite kunskap och självförtroende, själva kan källgranska bilder på sociala medier.

Här kommer hans bästa tips för att hitta en bilds ursprung:

Använd omvänt bildsök

På flera sökmotorer kan man stoppa in en bild och få upp var bilden, eller liknande bilder, har publicerats tidigare. Om man skriver in sökord som kan snäva av resultatet hjälper det. För en av bilderna skrev Werner in "pride" för att hjälpa sökmotorn på traven.

Kommentarsfältet kan ge ledtrådar

Om man hittar andra ställen där bilden är publicerad kan man ta hjälp av kunskapen i kommentarsfältet. Kanske har någon redan tagit reda på bildens ursprung och skrivit: "Nej, det föreställer inte X, det föreställer Y".

Leta efter detaljer

Ta hjälp av zoomfunktionen för att leta efter detaljer i bilden som kan avslöja geografisk plats eller tidpunkt. I en av bilderna hittade Jack Werner en logga på en tröja som fastslog att bilden tidigast var fotad 2022, men förmodligen inte senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!