Bris: Kommuner brister i barns rättigheter

Många svenska kommuner brister i arbetet med att implementera barnkonventionen i sina verksamheter, visar en rapport från Bris. –Vi ser stora skillnader mellan och inom kommuner, säger Sofia Walan på Bris.

Skillnaderna är stora vad gäller kommuners arbete med barnkonventionen, visar en undersökning från Bris. Arkivbild.

Skillnaderna är stora vad gäller kommuners arbete med barnkonventionen, visar en undersökning från Bris. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Samhälle2023-11-22 21:35

Barnkonventionen är lag i Sverige sedan 2020. Men i Bris undersökning, som 183 av landets 260 kommuner har svarat på, uppger hälften av kommunerna att de saknar en strategi för att implementera barnkonventionen i sina verksamheter.

Det finns också stora skillnader inom kommunerna. När det gäller till exempel skola och socialtjänst är många kommuner bra på att se till barnens rättigheter – men inom andra verksamheter ser det värre ut.

– Till exempel när det gäller krisberedskap eller samhällsplanering så har man inte gjort tillräckliga anpassningar för att säkerställa barns rättigheter, säger Sofia Walan, chef för Bris regionenhet.

I en tid med ekonomisk oro, en våldsvåg i Sverige och flera uppmärksammade krig i världen blir det extra viktigt, betonar hon.

– Det påverkar barns mående och känsla av trygghet. Då ser vi risker när kommunerna inte inkluderar barns rätt till information i till exempel sin krisberedskapsplanering, säger Sofia Walan.

Fakta: Undersökningen

183 av Sveriges 290 kommuner har svarat på Bris undersökning "Vilket utrymme ges barnen?".

Ungefär hälften uppger att de har en strategi för implementeringen av barnkonventionen i samtliga verksamheter, och att de har en utsedd person eller grupp med särskilt ansvar för arbetet.

Många kommuner uppger att de endast har metoder för de verksamheter som uppenbart påverkar barn, till exempel förskola och socialtjänst. I frågor som till exempel funktionshinderomsorg och stadsplanering däremot svarar bara strax över hälften av kommunerna att de har metoder för att säkerställa barns rättigheter i verksamheterna.

Knappt 20 procent av kommunerna som svarat uppger att de analyserar vilka konsekvenser kommunens budget får för barn.

Kommunerna uppger själva att det som är mest utmanande är att få tillräckliga resurser, rutiner och praxis.

Källa: Bris kommunundersökning "Vilket utrymme ges barnen?" för 2023

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!