"Bilden av Sverige som islamofobt redan befäst"

Sociala medier bildar digitala ekokammare för desinformation om Sverige i den muslimska världen. Den så kallade LVU-kampanjen har redan banat väg. –Små saker får större kraft när bilden av Sverige som islamofobt redan är befäst, säger statsvetaren Evin Ismail.

Koranaktion utanför Iraks ambassad i Stockholm under torsdagen.

Koranaktion utanför Iraks ambassad i Stockholm under torsdagen.

Foto: Oscar Olsson/TT

Samhälle2023-07-22 09:04

Irak har brutit de diplomatiska förbindelserna med Sverige efter torsdagens koranaktion utanför landets ambassad i Stockholm.

I irakiska medier påstås Sverige stå bakom koranbränningar och i sociala medier haglar anklagelserna om Sverige som muslimfientligt. Plattformarna, konstaterar Aron Lund, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), har en radikaliserande och upptrissande effekt.

– Jag tror att det får ett särskilt genomslag när det, i det här fallet, sprids bilder på det som händer, inklusive den här mannen som står i Stockholm och stampar, eldar och lägger bacon på koranen, och det står poliser och skyddar honom, säger han.

– Det är väldigt chockerande bilder för många människor som många inte har den ringaste förståelse för. I Mellanöstern, där man både är mycket mer religiösa och har mycket mindre yttrandefrihet, är det väldigt få som tycker att det är en legitim yttrandefrihetsyttring.

"Många förstår inte"

Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet med särskilt fokus på Mellanöstern, är inne på ett liknande resonemang.

– Många förstår inte att man har rätt att göra sådant här i enlighet med grundlagarna, det är därför man ger regeringen eller hela landet skulden, säger han.

– Många muslimer ser det också som en typ av förolämpning kopplad till kolonialism och muslimsk underkastelse – och på samma sätt som Rasmus Paludan njuter av att hetsa mot muslimer så kan folk njuta av att ge tillbaka.

Rasmus Paludan, högerextrem politiker och provokatör, har kuskat land och rike runt och eldat böcker. Att Irak klipper banden först nu visar enligt Persson att reaktionen framförallt handlar om inrikespolitiska skeenden.

– Paludan brände hundra koraner i Sverige, det gav nästan inget eko alls i omvärlden. Sedan kommer den här svensk-irakiern och bränner en, och du får ett enormt ramaskri. I min värld drivs det mer av dynamik och hetsande i Irak än av utvecklingen i Sverige.

Han jämför med publiceringen av Mohammed-karikatyrerna i Jyllands-Posten 2005. Då kom de kraftiga reaktionerna med stormade ambassader, terrorhot och bojkott av danska varor först när religiösa ledare lyfte frågan flera månader senare.

"Utnyttjar allt"

Beslutet att tillåta torsdagens sammankomst framför Iraks ambassad ledde till att Sveriges ambassad i Bagdad stormades av anhängare till den inflytelserika shiitiske ledaren Muqtada al-Sadr.

Evin Ismail, lektor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, beskriver al-Sadr som en skicklig populist som lockar till sig främst unga outbildade män. Hans mål, säger hon, är att bli Iraks ledare.

– Som jag ser det är det en medveten manipulation för att få det att framstå som att Sverige är emot islam, inte att vi är ett sekulärt land där sådant här inte är lika upprörande som i Irak. Han utnyttjar det här för att öka sin popularitet.

Desinformation som sprids i sociala medier har god hjälp av en redan upparbetad bild av Sverige som ett land som förtrycker muslimer. Inte minst den så kallade LVU-kampanjen, där svensk socialtjänst påstås kidnappa och tvångskonvertera muslimska barn, spelar en avgörande roll, enligt Evin Ismail.

– Det är klart att socialtjänsthistorien har förstärkt koranbränningarna. Bilden av Sverige som islamofobt har befästs och blivit starkare.

Aron Lund, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, Evin Ismail, lektor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan och Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.
Aron Lund, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, Evin Ismail, lektor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan och Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.
Fakta: Muqtada al-Sadr

Muqtada al-Sadr kommer från en högt ansedd irakisk shiafamilj. Hans far var storayatolla och misstänkts ha dödats av Saddam Husseins regim. Till skillnad från många andra shiitiska ledare som gick i exil under Saddams tid, bland annat till Iran, stannade al-Sadrs familj kvar i Irak.

Muqtada al-Sadr var ledare för den fruktade Mahdimilisen. Under 2003 ledde han uppror mot såväl de amerikanska styrkorna som sunnitiska grupper.

Muqtada al-Sadr är nationalist och populist. Hans anhängare kommer från fattiga shiaområden såsom förstaden Sadr-staden med omkring 2,5 miljoner invånare.

Källa: UI, Chatham House, SKL International


Fakta: Uppmärksammade koranbränningar i Sverige

Malmö augusti 2020

En manifestation på Stortorget i Malmö leder till att sex personer grips misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på en koran. En koran sätts också i brand i utkanten av Rosengård.

Våldsamheter utbryter samma kväll. Cirka 300 personer samlas på Amiralsgatan i Rosengård och det skjuts fyrverkerier, smällare och bengaler. Polisen utsätts för stenkastning och några skadas.

Påsken 2022

Påskupploppen i flera städer i Sverige startar efter att Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, ville bränna Koranen i flera svenska städer.

Under påskhelgen besökte han – eller aviserade att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

Över hundra poliser skadades i samband med upploppen.

Tre personer skadades i samband med att polisen avlossade varningsskott.

Turkiets ambassad januari 2023

I slutet av januari bränner Rasmus Paludan en koran i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm.

Protester bryter ut i Turkiet och flera andra länder. Sveriges ambassad i landet stängs tillfälligt under protesterna.

Under våren nekas tillstånd till flera ytterligare koranbränningar. Enligt den rättsliga prövningen som gjorts hade polisen dock inte rätt att neka till tillstånden.

Moské Södermalm juni 2023

En privatperson tänder eld på en koran utanför moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Den här gången bryter protester ut bland annat i Bagdad, där hundratals demonstranter samlades utanför den svenska ambassaden och även tog sig in i byggnaden.

Sveriges ambassadör i Saudiarabien blir uppkallad till landets utrikesdepartement och påve Franciskus fördömer koranbränningen.

Iraks ambassad i Stockholm, juli 2023

Två personer eldade sidor ur en koran utanför Iraks ambassad i Stockholm. handlingen får Irak att bryta de diplomatiska kontakterna med Sverige och stoppa alla affärer med svenska företag i landet. Tidigare stormades även Sveriges ambassad i Bagdad av demonstranter som startade en brand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!