En förundersökning har nu inletts och kvinnorna har delgetts misstanke rörande krigsförbrytelser.
– Brottsrubriceringen är krigsförbrytelser begångna i Syrien. Däremot tänker jag inte gå in närmare på vad själva brottsmisstanken består av, det vill säga mer konkret om det de har gjort, säger Karolina Wieslander, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.
Kvinnorna är två av de cirka 300 svenskar som reste för att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten (IS). I fredags anlände de till Arlanda, där de möttes av bland annat Säpo, polis och socialtjänst.
På fri fot
Enligt SVT smugglades de båda kvinnorna och deras barn ut från al Hol-lägret i nordöstra Syrien för drygt ett år sedan. De greps senare av den syriska armén och sattes i fängelse utanför Damaskus. Enligt svenska utrikesdepartementet är det den syriska regimen som utvisat dem.
Kvinnorna greps och förhördes vid ankomst, men häktades inte utan är på fri fot.
– Jag har gjort den bedömningen att de inte ska begäras häktade utifrån de brottsmisstankar och den bevisning jag har tillgänglig, säger Karolina Wieslander.
Kvinnorna är två av flera IS-anhängare som återvänt det senaste året. Enligt Säpo rör det sig om en handfull personer, och åtminstone fyra förundersökningar till om krigsbrott pågår mot de övriga.
Hur gamla kvinnorna är, och hur många barn de hade med sig, berättar inte myndigheterna.
Utreder orosanmälningar
De kommer från västra Sverige, och i deras hemkommun utreds nu de orosanmälningar som riktats mot dem.
– Redan 2019 fick vi information av Säkerhetspolisen att vi hade individer i de här områdena som var folkbokförda i vår kommun och att det fanns barn med, säger kommunens säkerhetschef till TT.
TT: Vad säger du till de kommuninvånare som eventuellt känner oro för att det kommer återvändande IS-anhängare som misstänks för krigsbrott till kommunen?
– Jag har full förståelse och väldigt stor respekt för deras oro, med tanke på vilka vedervärdiga brott den här organisationen har begått. Men jag har också väldigt stor tillförsikt och förtroende till både säkerhetspolis och polis som utreder det här och har koll på de här företeelserna i Sverige, säger säkerhetschefen.