Svårtippat val av ny ärkebiskop

På onsdagen kan det blir klart vem som blir ny ärkebiskop för Svenska kyrkan. Troligen krävs dock en andra valomgång för att hitta Antje Jackeléns efterträdare. –Det är ett svårt val att sia om, säger Jonas Eek på Kyrkans Tidning.

Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension i höst. Nu ska hennes efterträdare väljas. Arkivbild.

Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension i höst. Nu ska hennes efterträdare väljas. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Religion2022-05-17 05:00

Ärkebiskopen, den främsta företrädaren för Svenska kyrkan, sitter normalt kvar på sin post tills det är dags för pension – och just det är fallet för Antje Jackelén i höst.

När hon tillträdde som ärkebiskop för Svenska kyrkan 2014 blev hon den första kvinnan på posten, men nu är det dags att lämna över till någon annan.

På onsdagen hålls den första valomgången där de knappt 900 röstberättigade ska lägga sina röster på någon av de fem kandidaterna.

Om någon når över 50 procent av rösterna redan nu är valet klart. Enligt Jonas Eek, opinionschef på Kyrkans Tidning, talar dock det allra mesta för att det blir en valomgång till, i så fall den 8 juni.

Fem kandidater

– Valutgången är väldigt svår att sia om med det här upplägget. Det är som i franska presidentvalet. Du ska upp till 50 procent, säger Jonas Eek.

– Antagligen kommer valet att bli ganska likt provvalet, sedan får folk gruppera om inför nästa valomgång.

I nomineringsvalet fick Martin Modéus, biskop i Linköping, flest röster.

De övriga kandidaterna är hans bror Fredrik Modéus (Växjö), Johan Dalman (Strängnäs), Karin Johannesson (Uppsala) och Mikael Mogren (Västerås).

Samlande gestalt

Att vara ärkebiskop innebär bland annat att vara ordförande i biskopsmötet och kyrkostyrelsen. I arbetsuppgifterna ingår också att viga alla nya biskopar i Svenska kyrkan.

Men det finns också en mer informell del av jobbet.

– Den informella biten är minst lika viktig, med opinionsbildning, att vara en samlande gestalt och en entusiasmerande kraft, säger Jonas Eek.

– Där kan man ju se hur lyckosam Antje Jackelén varit, hur hon har nått igenom och kunnat sätta kyrkan på agendan och sätta teologin på kartan. Där har ärkebiskopen en jättemöjlighet.

Fakta: Allt du behöver veta om ärkebiskopsvalet

Vad: Ärkebiskopen är den främsta företrädaren för Svenska kyrkan. Nu ska en efterträdare väljas till Antje Jackelén, som går i pension den 30 oktober i år.

När: Den första valomgången sker på onsdag den 18 maj med start klockan 11. Resultatet väntas vara klart cirka klockan 15.

Hur: Om någon av kandidaterna får mer än hälften av rösterna i den första valomgången blir den personen ärkebiskop. Annars genomförs en andra valomgång den 8 juni mellan de två kandidater som fick flest röster i valomgång 1.

Väljarna: Bland annat kyrkostyrelsen och förtroendevalda i Svenska kyrkans tretton stift. Totalt är 876 personer röstberättigade i ärkebiskopsvalet 2022.

Kandidaterna: Sedan tidigare har fem kandidater röstats fram. Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift, Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift, Martin Modéus, biskop i Linköpings stift och Mikael Mogren, biskop i Västerås stift.

Överlämningen: Antje Jackelén går i pension den 30 oktober. Den nya ärkebiskopen tas emot i en gudstjänst i Uppsala domkyrka den 4 december.

Källa: Svenska kyrkan.


Fakta: Ärkebiskopar under de senaste 100 åren

Nathan Söderblom 1914–1931.

Erling Eidem 1931–1950.

Yngve Brilioth 1950–1958.

Gunnar Hultgren 1958–1967.

Ruben Josefson 1967–1972.

Olof Sundby 1972–1983.

Bertil Werkström 1983–1993.

Gunnar Weman 1993–1997.

KG Hammar 1997–2006.

Anders Wejryd 2006–2014.

Antje Jackelén 2014–2022.

Källa: Svenska kyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!