Bröderna i Kevinfallet överens med kommunen

De två bröder som pekades ut som skyldiga till fyraårige Kevins död i Arvika 1998 accepterar kommunens ursäkt och släpper sitt skadeståndskrav. Det meddelade parterna i ett gemensamt uttalande på onsdagen.

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson efter en pressträff i mars 2018 där åklagaren meddelade att de skrevs av från Kevinfallet.

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson efter en pressträff i mars 2018 där åklagaren meddelade att de skrevs av från Kevinfallet.

Foto: Adam Ihse/TT

Rättsligt2022-02-16 21:08

– Det känns som att man går på moln, lite som när man blev friskriven. Det är extremt skönt att vi har nått till den här punkten, säger Robin Dahlén.

Han och brodern Christian Karlsson var fem respektive sju år gamla när de anklagades för att ha orsakat fyraårige kompisen Kevins död 1998.

Förra veckan lät Arvika kommun meddela att man genom en utredning kommit fram till att socialtjänsten inte gjort något fel i samband med att bröderna förklarades skyldiga till dödsfallet. Kommunen ansåg sig därmed varken skyldig bröderna en ursäkt eller skadestånd.

Svängde

På tisdagen svängde kommunstyrelsen i frågan och riktade en offentlig ursäkt till Robin Dahlén och Christian Karlsson – samtidigt som man vidhöll att man agerat korrekt.

Resonemanget ifrågasattes av brödernas juridiska ombud, och i en intervju med NWT kallade Robin Dahlén ursäkten för "skrattretande". Han konstaterade vidare att han och brodern övervägde att ta skadeståndsanspråket vidare till domstol.

Godtagen ursäkt

Men efter ett möte mellan parterna på onsdagseftermiddagen kom beskedet att stridsyxan var begraven. I ett pressmeddelande lät bröderna meddela att man godtagit kommunens ursäkt och att en stämningsansökan inte längre är aktuell.

– Vi fick en ordentlig djup ursäkt från kommunen, och för oss var den godtagen och efterlängtad, säger Robin Dahlén.

TT: Du var väldigt upprörd över att kommunen bad om ursäkt men inte ansåg sig ha agerat felaktigt. Var det ett annat budskap bakom stängda dörrar?

– Det var ett annat budskap i slutet. Det är klart att det var argumentation och diskussion, men allt nådde fram till att vi var överens och att vi fick en ursäkt som vi godtog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!