V: För höga matpriser ska vara brottsligt

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar sätter press på matjättarna i sitt tal under Vänsterdagarna i Göteborg. Hon presenterar tre förslag för att få ner matpriserna. –I Sverige ska vi inte ha matfattigdom. Alla ska ha råd att ställa mat på bordet, säger Dadgostar.

Partiledaren Nooshi Dadgostar invigningstalar då Vänsterpartiet håller vänsterdagarna på Svenska Mässan i Göteborg.

Partiledaren Nooshi Dadgostar invigningstalar då Vänsterpartiet håller vänsterdagarna på Svenska Mässan i Göteborg.

Foto: Adam Ihse/TT

Politik2023-11-25 10:13

Vänsterpartiet vill bryta upp den monopolliknande matmarknaden som skapats och göra plats för fristående matbutiker. Otillbörliga handelsmetoder bör kriminaliseras för att matjättarna inte ska kunna fortsätta med oschyssta metoder, säger partiledare Nooshi Dadgostar.

– Och viktigast. För att snabbt få ner priserna vill vi införa en skyldighet för handlarna. De ska löpande redovisa för myndigheterna vad de har för inköpspriser och andra kostnader och priset till kund.

"Inte komma undan"

Nooshi Dadgostar säger att det ska vara brottsligt för handlare att lämna osanna uppgifter i syfte att sätta högre matpriser än vad som är motiverat.

– Matjättarnas orimliga priser skinnar hushållen och skadar hela samhällsekonomin. Vi kan inte låta dem komma undan längre.

Hon säger att det som pågår i Sverige och världen, med bland annat krig, klimatkatastrofer och ojämlikheter, skakar om och hon anser att det politiska ledarskapet “lyser med sin frånvaro”.

Men krig och ojämlikhet är inte naturlagar, säger hon.

– Vad som kommer i framtiden avgörs av hur vi väljer att agera idag. Inget är förutbestämt, allt går att vinna. Det har arbetarrörelsen historiskt lärt oss och vi kan göra det igen.

Känga till Musk

Nooshi Dagdostar fortsätter med att prata om marknadshyror, något som Sverigedemokraterna öppnade för på landsdagarna i går. Hon beskriver tajmingen som “otrolig”.

– Jag varnar dig, Jimmie Åkesson. Ge dig inte på Sveriges hyresgäster, du kommer att ångra det. Vi har stoppat marknadshyrorna förut, och vi kommer göra det igen.

Utan starka arbetare stannar klimatomställningen, fortsätter vänsterledaren. När nu flera av Sveriges fackförbund sätter sig mot Tesla-grundaren Elon Musk skickar Nooshi Dadgostar vidare några ord till IF Metall.

– Give him hell!

– Vi vänsterpartister kommer alltid stå på din sida. Vi kommer alltid slåss för dig. Vi kommer göra det tillsammans med IF Metall på varje Teslaverkstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!