Utredning: Sänk tidskravet för livräntan

Den statliga arbetsskadeförsäkringen ska bli mer jämställd – samtidigt som tidskravet för att få livränta halveras. Det föreslår en ny utredning. –Grundkraven är för hårda i dag, säger utredaren Dan Holke på en pressträff.

Äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2023-09-14 15:24

Utredningen "En ändamålsenlig arbetsskadeförsäkring" har framförallt fokuserat på reglerna kring livräntan, som är ersättning för varaktiga inkomstförluster vid arbetsskada.

– Livräntan ger i dag inte den här ekonomiska tryggheten som är syftet. Det har varit en dramatisk minskning av antalet beviljade livräntor, från 7 300 till ungefär 900 i dag, säger Dan Holke.

För att få livränta i dag ska en läkare ha bedömt att skadan kommer att påverka inkomstförmåga under minst ett år framåt.

Halverat grundkrav

Utredningen föreslår en halvering av varaktighetskravet, till 180 dagar.

– Vi tror att det kommer att göra att betydligt fler kvalificerar sig in i försäkringen, säger Holke.

Det införs samtidigt en karenstid på 180 dagar för ersättningen.

Antalet personer som får livränta bedöms med nya regler öka till 1 500 per år, men utgiftsökningen beräknas rymmas inom dagens avgift.

För att livräntan bättre ska motsvara inkomstbortfallet föreslås även att livräntan kopplas till inkomstindex samt att taket för nybeviljade livräntor höjs.

Färre kvinnor godkänns

Mot bakgrund av att färre kvinnor än män godkänns för att få ersättning av arbetsskadeförsäkringen föreslås också en tydligare arbetsskadeprövning. Det innebär bland annat att principen om befintligt skick tydliggörs. Andra sjukdomstillstånd och diagnoser ska på så vis inte kunna hållas emot den person som söker ersättning.

– Det som är typiskt är att kvinnor med flera diagnoser ligger på en betydligt lägre godkännandeprocent än vad övriga gör, säger Dan Holke.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) säger på pressträffen att hon inte vill "föregripa den viktiga beredningen" i regeringskansliet innan hon tar ställning till förslagen.

– I sedvanlig ordningen kommer förslagen skickas på remiss. Men försäkringen har inte fungerat som den varit avsedd, och det finns all anledning till att den här utredningen kom till.

Fakta: Arbetsskadeförsäkring

En person som har fått en arbetsskada kan få ersättning från arbetsskadeförsäkringen.

Ersättningen kan vara i form av arbetsskadesjukpenning, livränta eller ersättning för kostnader för särskilda hjälpmedel. Även efterlevande anhöriga kan få ersättning.

Arbetsskada är en skada eller sjukdom som har uppkommit på grund av olycksfall på jobbet eller som på annat sätt uppstått på grund av arbetet.

Det kan också vara en skada som har inträffat på väg till eller från arbetet.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!