Carlsson: Leijon var "färgstark och stridbar"

Anna-Greta Leijon har avlidit efter en kort tids sjukdom. Den politiska karriären sträckte sig över flera regeringar och innehöll både kidnappningsplaner och skandaler. –Hon var väldigt viktig för genombrottet för kvinnor inom politiken, säger Ingvar Carlsson till TT.

Den tidigare politikern Anna-Greta Leijon har avlidit. Bild från 2016.

Den tidigare politikern Anna-Greta Leijon har avlidit. Bild från 2016.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Politik2024-04-12 12:19

Anna-Greta Leijon föddes 1939. Hon var under flera omgångar statsråd i socialdemokratiska regeringar, bland annat som arbetsmarknadsminister och justitieminister.

– Vi började samarbeta i regeringen 1973 och kände varandra även innan dess. Vi har fortsatt att vara nära vänner, ända till slutet. Vi var politiskt nära men också mycket nära vänner. Jag visste att hon var sjuk, säger tidigare statsministern Ingvar Carlsson och berättar att de skulle ha setts för lunch nyligen men att det ställdes in.

– Sedan gick det tyvärr väldigt fort.

"Historisk insats"

Ingvar Carlsson beskriver henne som en politiker som gick hem i de breda folklagren.

– Hon var en mycket färgstark politiker, stridbar, och hade en mycket bestämd grund i de socialdemokratiska idéerna, säger han och lyfter att hon kämpade för jämställda listor i först kommunval och senare i riksdagen.

– På det området gjorde hon en historisk insats.

Socialdemokraternas nuvarande partiledare, Magdalena Andersson, minns Leijon som "en banbrytande politiker med stark integritet".

"Som Sveriges första kvinnliga justitieminister banade hon väg för andra kvinnor och hon var en pionjär i kampen för jämställdhet", säger hon i en skriftlig kommentar.

Tvingades avgå

1987 utsågs Leijon till justitieminister av Ingvar Carlsson. Men hon tvingades avgå redan året därpå i samband med den så kallade Ebbe Carlsson-affären.

Dessförinnan, på 1970-talet, var hon biträdande arbetsmarknadsminister under Olof Palme.

Leijon var då ansvarig för utvisningsbeslutet av de överlevande terroristerna från ockupationen av den västtyska ambassaden i april 1975.

Skulle låsas in i låda

Två år efter ambassaddramat greps en tysk terrorist vid Slussen i Stockholm för planer att kidnappa henne.

Under kodnamnet ”Operation Leo” skulle en grupp bestående av både svenskar och tyskar använda henne för att tvinga den västtyska regeringen att släppa åtta terrorister kopplade till Röda armé-fraktionen från tyskt fängelse. Leijon skulle enligt planerna låsas in i en specialtillverkad trälåda och föras till ett gömställe.

Efter sin tid som aktiv politiker var Leijon generaldirektör och chef för Arbetsmiljöinstitutet, styrelseordförande för Sveriges Television och chef för Skansen.

Anna-Greta Leijon blev 84 år.

Fakta: Ebbe Carlsson-affären

Ebbe Carlsson var en bokförläggare som avslöjades med att driva en utredning om mordet på Olof Palme, vid sidan av polisutredningen. Han kände Hans Holmér, som inledningsvis ledde polisens utredning, väl och hade goda kontakter i regeringen.

Säpo försåg honom med både livvakt och hemliga handlingar.

Carlsson var övertygad om att kurdiska PKK låg bakom mordet och träffade våren 1988 justitieminister Anna-Greta Leijon flera gånger. I maj skrev hon ett rekommendationsbrev till honom inför en Londonresa där brittiska myndigheter uppmanades att dela med sig av uppgifter med koppling till Iran.

Samma dag som Expressen avslöjade affären – den 1 juni 1988 – stoppades Carlssons livvakt i tullen med olaglig avlyssningsutrustning.

Inför hotet om misstroendeförklaring i riksdagen avgick Leijon den 7 juni. Även rikspolischefen Nils-Erik Åhmansson och Säpochefen Sune Sandström tvingades avgå så småningom.

Ebbe Carlsson dömdes senare till böter för varusmuggling.

Frågorna om vem som visste vad och vad syftet med avlyssningen var besvarades aldrig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!